SJ:s nya snabbtåg X3000 är försenat. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
onsdag 9 november 2011

Kommunalråd kritisk mot långa tågrestider

"Det tycker jag naturligtvis inte om"
1:35 min

Från mitten av december kommer en del restider med tåg mellan Östersund och Stockholm - via Bräcke - bli rejält längre. Sven-Åke Draxten, socialdemokrat, är kommunstyrelsens ordförande i Bräcke och han är kritisk mot SJ.

Den som åker X2000-tåg mellan Östersund och Stockholm i vinter får sitta på tåget mycket längre tid än annars – restiden blir nästan 2 timmar längre på morrontåget söderut och ungefär en timme längre från Stockholm till Östersund på kvällen. Det beror på att tåget ska köras via Sundsvall istället för inlandet.

Vi har tidigare hört turistföretagare säga att det får förödande konsekvenser för näringen och nu ryter politiker till mot SJ. Sven-Åke Draxten är kommunalråd i Bräcke, en av stationerna på den aktuella sträckan.

– De förlängda tiderna tycker jag naturligtvis inte om. Om man nu försämrar restiderna så kanske inte tåget blir ett alternativ för de som bor här och då kan ju konsekvensen bli att tågen slutar stanna i Bräcke, säger Sven-Åke Draxten.

På SJ arbetar informatören Sven-Ingvar Håkansson och han berättar om bakgrunden till varför restiderna förlängs från mitten av december.

– Skälet är dels att SJ har tågbrist och våra nya tågmodeller har ännu inte tagit över och satts i trafik. Därför får vi meranvända de tåg vi har och därför får eftermiddagståget mot Sundsvall fortsätta vidare till Östersund och sedan åka söderut på morgonen efter. Men det här är en tillfällig lösning tills de nya tågen kommer, säger Sven-Ingvar Håkansson.

Varför är det tågbrist?

– Inför vintern har vi valt att inte köra alla tågen eftersom vi vill ha en viss fordonsreserv om det skulle bli besvärligt väder.

När kommer de nya tågen?

– Jag kan inte lova vilket datum det blir.

Kan det bli förlängda restider hela vintern?

– Jag vill inte spekulera i det. Men vi hoppas att det blir om en inte alltför avlägsen framtid. De här tågen är under testning fortfarande.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".