tisdag 13 december 2011

Den helt nyktra julen

10 min

Vart femte barn i Sverige lever i hushåll där någon vuxen dricker för mycket. För PG Bergkvist var det tvärtom - han växte upp med föräldrar som var nykterister. Där var jularna alltid vita.

Vart femte barn i Sverige lever i ett hushåll där en vuxen dricker för mycket, det som kallas för "riskbruk". Det visade en rapport från Statens folkhälsoinstitut som kom 2008.

Rapporten hette "Barn i familjer med alkohol- och narkotikaproblem" och visade alltså att omkring 20 procent av alla barn lever i hushåll där någon vuxen dricker så mycket alkohol att det riskerar föräldrarnas egen hälsa. Men personer som lever med barn dricker oftast mindre alkohol än de som inte har några barn i hemmet. Ett undantag är ensamstående. Där är det lika vanligt med riskabla alkoholvanor vare sig man har barn eller inte.

Det finns också hushåll där alkoholen inte finns i bilden alls. PG Bergqvist, från Tandsbyn, är helnykterist och vice ordförande för nykterhetsorganisationen IOGT-NTO:s loge 318 Lyran som driver Lyransgården i Fåker – den gård som för övrigt brann ner 2009 och sedan byggdes upp igen.

Han berättar om hur det är att vara nykterist under julen och hur det var som barn att fira jul med helt nyktra föräldrar.