Tisdag 14 februari 2012

"Man är snabb att erbjuda bidrag till arbetsgivare"

2:05 min

Företag utnyttjar arbetslösa. Folk får praktisera utan att sedan bli erbjudna jobb. Det tycker flera personer som P4 Jämtland har varit i kontakt med. Christina Holgersson har varit utan arbete sedan 2008 och har erfarenhet av tre praktikplatser. Hon är kritisk mot Arbetsförmedlingen.

– På Arbetsförmedlingen är de ganska snabba med att erbjuda arbetsgivare att söka bidrag. De är lite väl snabba på att nyttja det, säger Christina Holgersson.

Du tycker att Arbetsförmedlingen är väldigt snabb med att prata om möjligheten med praktikbidrag?

– Ja.

Christina Holgersson tycker att man kan känna sig utnyttjad av arbetsgivare. Och hon tycker att det är Arbetsförmedlingens ansvar att praktikplatserna fungerar.

– Jag tycker att de borde sätta ner foten. Och jag tycker det ska finnas något slags praktikantstopp på vissa arbetsplatser så man inte kan ta in personer gång på gång, ny på ny på ny.

Johan Tegnhed är chef för Arbetsförmedlingen i länet och han säger att de flesta arbetsgivarna sköter sig, men att en del utnyttjat systemet och att förmedlingen om de fått reda på det avslutat samarbetet.

– Vi har ett ansvar, framför allt för att praktikplatsen håller en bra kvalitet och att det är en bra arbetsgivare vi samarbetar med.

Vad tycker du om idén om praktikantstopp?

– Det tycker jag är en sund tanke och vi försöker vara uppmärksamma på arbetsgivarna. Men det finns inga uttalade gränser i dag utan vi gör en bedömning från fall till fall.

Är ni alltför snabba med att ta in praktikalternativet?

– Vi tycker att praktik, för de flesta, är en väldigt bra insats. Och det bygger vi på att 4 av 10 som är på praktik har senare gått till en ökad anställning. Det gör praktik till ett av de bästa programmen i vår arsenal. Även om Christina i sitt fall inte tyckte det var riktigt bra så är det totalt sett en bra insats, säger Johan Tegnhed.