1 av 3
Ann Olander på Dalarnas museum. Foto: Johan Thorén/Sveriges Radio.
2 av 3
Hagströmsgitarrer. Foto: Christina Turesson/SR
3 av 3
Foto: Mats Ingels.
Kultur

Unik gitarrsamling köpt av Dalarnas museum

"Nästan vår skyldighet"
3:05 min

Gitarrer från Hagströms är samlarobjekt. Dalaföretaget som tillverkade de eftertraktade gitarrerna kommer att hyllas i en permanent utställning som Dalarnas museum i Falun vill bygga. För att har råd med det gör museet en insamling. En av världens största Hagströmssamlingar finns hos en privatperson i Östersund. Och nu är det klart – museet köper gitarrerna. Ann Olander som jobbar med Hagströmsinsamlingen på Dalarnas museum säger att det är viktigt att uppmärksamma företaget.

Dalarnas museum har länge varit intresserat av att köpa samlingen som ägs av Arne Johansson i Östersund. Nu har man lyckats samla ihop tillräckligt med pengar för att kunna köpa loss hans privata samling av Hagströmgitarrer. Bland andra Elvis Presley, Jimi Hendrix och Beatles har spelat på Hagströmgitarrer.

– Hagström var ett dalaföretag som tillverkade först dragspel och sedan gitarrer och var världskänt. Och vi känner att som länsmuseum så är det nästan vår skyldighet att lyfta fram det här företaget och deras historia. Nu fick vi den här unika möjligheten att köpa Arne Johanssons samling, berättar Ann Olander på Dalarnas museum.

Länsmuseet i Falun vill bygga en permanent utställning om dalaföretaget Hagströms som byggde de legendariska gitarrerna. Nu i dagarna har insamlingen gett så mycket pengar att museet kan köpa själva gitarrsamlingen. Men museet behöver samla in ännu mer för att kunna finansiera bygget av den nya utställningen. För att få uppmärksamhet utser man olika Hagströmsambassadörer, musiker med koppling till Dalarna. Nu i veckan utsågs Vansbro-sonen Björn Skifs till ny Hagströmambassadör.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".