Kocken Magnus Nilsson, Fävikenmagasinet på besök hos Jämtlands matambassadör Fia Gulliksson. Foto: Fia Gulliksson.
Onsdag 2 maj 2012

Jämtländsk krog i gastronomins finrum

Fia Gulliksson om Fävikenmagasinet på topplistan
6:11 min

En Jämtländsk krog har kommit in i gastromins finrum. Restaurang FävikenMagasinet finns sedan i måndags på listan över världens 50 bästa restauranger.

- Det är det största som hänt den gastronomiska stjärnhimlen här i Jämtland, säger Fia Gulliksson matambassadör för Jämtland och programledare i matprogrammet Meny i P1.

Det är den brittiska tidningen Restaurant Magazine som varje år rankar de restauranger som de anser vara de 50 bästa på klotet och där står Fävikenmagasinet nu som nr 34.

- För regionen och för Sverige som matland så har det en enorm betydelse, säger Fia Gulliksson.

Fäviken Magasinet i västjämtland är en av tre svenska restauranger som nu finns på listan över världens 50 bästa krogar. Det är lyxkrogen Frantzen/Lindeberg i Stockholm på 20:e plats, Fäviken Magasinet på 34:e och Mathias Dahlgren i Stockholm på plats 41.

Ami Hovstadius jobbar inom Visit Sweden för Matlandet Sverige och var med på plats i London när listan över världens bästa krogar blev officiell i måndags kväll.

- Det är helt fantastiskt! Jag är fortfarande nästan skakig, en helt otrolig upplevelse, säger Ami Hovstadius.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".