Skolelev vid vita tavlan i en skola. Foto: Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Måndag 21 maj 2012

Sexuella trakasserier har blivit vardag i skolan

5:58 min

Att bli kallad för hora och bög är inget ovanligt i skolan. Inte heller att någon drar i bh-banden eller kalsongerna. Forskning vid Mittuniversitetet visar att sexuella trakasserier har blivit vardag i skolans värld – så vanligt att det ofta bara går förbi utan att lyftas upp som ett problem.

Bakom de nya rönen står Katja Gillander Gådin som är docent i Folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet och har forskat om sexuella trakasserier i 15 år. Resultaten bygger på enkätsvar från 2 000 elever i årskurs sex till nio i Östersunds kommun våren 2011.

Hennes forskning visar att allt fler elever i grundskolan utsätts för att bli kallade för bög eller hora, bli dragna i bh-banden eller kalsongerna liksom att bli pussade mot sin vilja, tafsade på rumpan och få att höra hur fula eller sexiga klasskompisarna tycker att de är.

Katja Gillander Gådin menar att sexuella trakasserier till skillnad från mobbning är ett osynliggjort område. Gränserna för vad som är okej har flyttats fram och trakasserierna har blivit vardag för såväl elever som skolpersonal. Både pojkar och flickor drabbas.

 

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista