1 av 3
Vännerna Hanna Brande och Linda Petersson och deras familjer har delad vårdnad om tio höns odär de bor mitt inne i Östersund. Foto: Johanna Vackdahl
2 av 3
En och en halv vecka fick den högljudda tuppen med sina hönor i centrala Östersund. Sen fick han flytta på grund av klagomål. Foto: Linda Petersson
3 av 3
Hönsen på söder i Östersund värper ägg i olika färger. Foto: Linda Petersson
Livsstil

Ny grön våg med höns mitt i stan

"Tuppen fick bara stanna i 1,5 vecka"
13 min

Vännerna Linda Petersson och Hanna Brande blev hönsägare mitt i centrala Östersund i höstas. Men de skaffade även en tupp som retade gal-feber på grannarna. Hur gick det egentligen för den galande tuppen? Och hur är det att ha höns mitt i stan?

Att ha höns mitt i stan har blivit populärt i New York. En ny grön våg drar fram med centrum i Brooklyn där alltfler tydligen skaffar höns att ha på sina terasser och bakgårdar - för att på så vis få hälsosam, närproducerad färsk mat.

Tuppar är förbjudna i New York. Det får man inte ha där pga att de stör för mycket med sitt galande.

Men vi behöver ju inte åka ända till USA för att hitta höns mitt i stan - de finns så nära som på Söder här i Östersund.

Linda Petersson och Hanna Brande är vänner och hönsägare mitt i stan men när de skaffade tupp retade det gal-feber på grannarna i höstas. Hur gick det för tuppen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".