1 av 2
Jämtkraft går in som delägare i norskt kraftbolag. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.
2 av 2
Om miljardaffären på Jämtkrafts hemsida. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Energi

Vad betyder Jämtkrafts miljardaffär för kunderna?

7:46 min

Jämtkraft i Östersund ingår partnerskap med Troms Kraft i Nordnorge. Det Jämtländska kraftbolaget köper in sig i en tredjedel av den norska kraftkoncernens dotterbolag Troms kraftforsyning og energi AS med 1,3 miljarder kronor. Affären godkändes i går kväll av kommunfullmäktige i Östersund som är majoritetsägare i Jämtkraft.

Jämtkrafts chef Anders Ericsson svarar på frågor om hur affären påverkar kunderna. Hur blir det med elpriset t ex?

Det norska Olje- och energidepartementet måste godkänna affären innan köpet blir helt klart.

Jämtkraft avser att betala hela köpet med banklån.

Från Jämtkrafts hemsida:

Jämtkraft har tecknat avtal om att förvärva 33,33 procent av aktierna i norska Troms Kraftforsyning og Energi AS, ett dotterbolag inom koncernen Troms Kraft, för 1,3 miljarder kronor. Affären ger indirekt tillgång till ca 380 GWh vattenkraft samt möjlighet till ökad produktion av förnybar energi, en viktig del av Jämtkrafts offensiva affärsmål.

- Vi skapar tillväxt genom partnerskap med andra och stärker på så sätt näringslivet och konkurrenskraften i regionen. Det här samarbetet ger oss stora utvecklingsmöjligheter, då vi tillsammans med Troms Kraft blir en starkare aktör på den nordiska elmarknaden. Affären ligger helt i linje med vår strategi att vara det regionalt ledande energiföretaget och kommer att vara till nytta för ägare, kunder och anställda, säger Anders Ericsson, vd för Jämtkraft.

Det finns många likheter mellan Jämtkraft och Troms Kraft. Bolagen är ungefär lika stora, båda har en lång och traditionsrik historia, offentliga ägare och verkar inom samma områden.

Fram till år 2020 planerar Jämtkraft att fördubbla produktionen av förnybar energi, en ökning med 1 TWh. Partnerskapet med Troms Kraft är ett viktigt steg i den riktningen.

- Detta är en del av resan vi ska göra för att växa inom förnybar energi, något som ingår i Jämtkrafts offensiva affärsmål. Tillsammans med Troms Kraft bygger vi nu ett långsiktigt partnerskap, där vi kan ta del av varandras kompetens och ambitioner, säger Tommy Borgh, ansvarig för Jämtkrafts elproduktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista