Länspolischef Stephen Jerand. Foto:SR
Polisens arbetsmiljö

Länspolismästaren vägrar bli intervjuad

Länspolismästare Stephen Jerand vägrar vara med i P4 Jämtland för att svara på den hårda kritik som riktats mot honom och polisledningen i länet.
- Det finns ingen ny information att delge, skriver polisens kommunikationschef Carina Norrman i ett brev till P4 Jämtland.

I en lång rad reportage och nyhetsinslag i P4 Jämtland och i P1 programmet Kaliber har kritik riktats mot Stephen Jerand och polisledningen i länet. Kritiken har handlat om att anställda inom polisen utsatts för hot och repressalier från chefer och poliskollegor i Jämtland.

Poliser vi har pratat med har vittnat om att det är mycket lågt till tak inom länets polis. Att det är få poliser som vågar lyfta kritiska åsikter och att dom få som gjort det blivit utsatta för hot eller repressalier. Allvarliga anklagelser som P4 Jämtland velat att Stephen Jerand uttalar sig om.

Länspolismästaren har bjudits in för att medverka i en timslång direktsänd intervju. Han har bland annat erbjudits fem olika tillfällen under vecka 23 och 24. Nu kommer Stephen Jerands svar. Han vill överhuvudtaget inte diskutera dessa frågor i radio.

I det brev som kommunikationschef Carina Norrman skrivit till P4 Jämtland står bland annat att medarbetargrupper kommit fram till att polisen i länet "har ett öppet klimat där man kan säga vad man tycker och tänker, uttrycka sina åsikter till cheferna, främst de närmaste men även, om än i mindre utsträckning, till högre chefer utan rädsla för negativa konsekvenser...."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista