1 av 3
"Skogen är full med ätbara växter" säger Berit Henriksson som börjat arrangera matvandringar i skog och mark runt sin gård i Litsböle. Foto: Johanna Vackdahl/P4 Jämtland
2 av 3
Här är några av alla smarriga delikatesser som Berit Henriksson kockat till av vilda växter i skog och mark. Foto: Johanna Vackdahl/P4 Jämtland
3 av 3
En bukett sallad som Berit Henriksson plockat ihop. Foto: Johanna Vackdahl/P4 Jämtland
Ätbart i skogen

Berit gör matvandringar i naturens skafferi

16 min

Skogen är full av växter som går att äta. Efter många års funderande har nu skogsmullen Berit Henriksson tagit mod till sig och börjat arrangera matvandringar i skog och mark runt sin gård i Litsböle – en slags blandning mellan överlevnad och gourmet.

Här är några av Berit Henriksson tips för dig som vill gå ut i skogen och matvandra:

  • En god sallad får du genom att blanda kirskål, maskrosblad, björklöv, blåbärsblad, rönnbärsblad, svartvinbärsblad.
  • Granskott kan du dels tugga på för att få i dig mycket c-vitamin, dels koka in med lite sockerlag och rosépeppar och göra en liten grej som du kan äta till ost.
  • En smarrig pesto gör du genom att blanda lite olika hackade blad med hackad mandel, riven hårdost, rapsolja, vitlök och salt.
  • Laven som hänger i tallen kan du koka en god soppa på tillsammans med grädde, smör, buljong och salt. God att servera med röding.
  • Rönnbär är goda att göra som en gelé på med päronkonjak. God att äta med glass eller på ost. Rönnbär är också bra att äta två stycken varje dag för att få i sig mycket c-vitamin. Eller koka en god saft på rönnbär.

Lyssna på ljudklippet ovan för att få mer detaljer om recept och tips.

Johanna Vackdahl

johanna.vackdahl@sverigesradio.se
#link=307917#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista