Lyssna på poddradio direkt i spelaren med sverigesradio v10.2

Nu får du äntligen möjligheten att lyssna på alla våra poddradioprogram direkt i vår webbradio på sverigesradio.se. Poddradioprogrammen går även att bädda in på andra sajter med hjälp av den inbäddade spelaren. 

Vi passar även på att lansera en ny html5-spelare för iPhone och iPad användare. Denna inbyggda spelare gör att ljudet på mobilsajten inte längre öppnas i en extern mediespelare. Den stora vinsten är att man nu kan släcka skärmen och lyssna vidare med sin smartphone undanstoppad.

Vi ökar sökbarheten för poddradio och sändningar genom att skapa en ny undersida som endast visar ljudet. Detta skapar även en bättre upplevelse när man delar länkar med varandra på internet.

På onsdagen efter lunch den 22:a februari driftsätter vi en ny version av sverigesradio.se.

Vi hoppas att den nya lyssningen av poddradio direkt på sverigesradio.se upplevs som ännu smidigare än tidigare. Detta är en funktion som vi alltid har planerat att bygga, men som av någon anledning alltid prioriterats ned i sista stund.

Den nya spelaren för iPhone hoppas vi skall göra mobilsajten mycket trevligare att använda. Tyvärr så har vi inte lyckats få till den för Android. Vi hoppas på att den nya webbläsaren Chrome för Android 4 kommer att erbjuda bättre stöd för HTML5-Audio och att vi därmed skall kunna använda en inbäddad spelare på fler plattformat än iOS.

Vi har sett att poddradio och sändningar som saknat redaktionella webbsidor har varit svåra att söka efter. Det har även varit en utmaning att dela länkar till poddradio och sändingar på sociala medier. Vi har därför skapat en ny undersida så att det alltid finns en länk för sökmotorer att följa, och en länk för användare att dela ut. Det skall bli spännande att se hur detta kommer att påverka sökningarna i de stora sökmotorerna över tiden. 

Vi har i version 10.2 av sverigesradio.se gjort följande nya funktioner:

Förändringar på sverigesradio.se

  • Lyssna på poddradioprogram direkt i vår webbradio på sverigesradio.se.
  • Poddradioprogrammen går även att bädda in på andra sajter med hjälp av den inbäddade spelaren. 
  • Vi ökar sökbarheten för poddradio och sändningar genom att skapa en ny undersida som endast visar ljudet. Detta skapar även en bättre upplevelse när man delar länkar med varandra på internet.

Förändringar i api.sr.se:

  • Spridningsbild, programbild och huvudkanalsidentifierare inlagda i programfeed.aspx, vilket möjliggör visning av bild och kanaltillhörighet för program i appar
  • Optimeringar av Programfeed.aspx. Prestanda och nya parametrar

Förändringar på pekskärms-siten

  • Förbättrad programsida
  • Ny sida med topplistor
  • Vi lanserar en ny html5-spelare för iPhone och iPad användare. 

Sajtarkitektur förändringar

  • Vi har skrivit om länkhantering, för att underlätta övergång till friendlyUrls
  • Ytterligare flytt av kod till projekt som delas av www, mobil och mini

Jacob Hamacher
Utvecklingschef
Digitala medier