1 av 3
Översta högra delen av sverigesradio.se efter omgörningen. Nya ingångar till program, kanaler och "Min radio". I modulerna med kanalerna P1-P4 finns info om kommande program.
2 av 3
Listan "Alla program" har fått en luftigare layout med färre funktioner för att bli mer överskådlig
3 av 3
Så här kommer en ljudknapp att kunna se ut

Så arbetar vi för att du ska hitta lättare

Under våren har vi utforskat två olika områden under förutsättningen att det ska bli lättare att hitta och att lyssna på sverigesradio.se. Nu vill vi veta om du tycker att vi har lyckats. Hittar du det du söker?

Att utveckla en innehållsrik mediesajt går inte bara ut på att lägga till nya funktioner och mer innehåll. Lika viktigt är att regelbundet städa webbplatsen för att förenkla för användarna. Sverigesradio.se har ju genomgått en totalrenovering under de senaste åren och växte kraftigt i omfång på kort tid. I år har det därför blivit dags att lägga undan de breda penslarna och börja med finputsen. Under våren har vi arbetat med detta i två utvecklingsprojekt, som vi gett arbetsnamnen  ”Hitta” och ”Lyssna”.

Hitta

I användarundersökningar vi gör regelbundet återkommer synpunkten är att det inte är så lätt att hitta vad man letar efter på sverigesradio.se. En anledning är att Sveriges Radio har hela 49 kanaler och över femhundra olika radioprogram. Detta mångskiftande innehåll ställer stora krav på att sajten är välstrukturerad och har en bra sökmotor. Men vi vet också att användare, inte minst de som har en funktionsnedsättning, tycker att det blir rörigt om de möts av för många länkar och val på samma sida. I arbetet med ”Hitta” har vi utforskat avvägningen mellan kravet på att visa upp allt innehåll och kravet på lättanvändhet.

Vissa förändringar handlar om ordning och reda. Ingångar till de för sajten så viktiga listorna Alla kanaler och Alla program finns nu prydligt samlade längst upp till höger, tillsammans med en länk till Min radio. Listan Alla program har blivit överskådligare med färre funktioner och mer luft i layouten. Den ska framför allt vara en navigationshjälp men har också innehållit länkar för att lyssna på och favorisera varje program. En liknande varsam reduktion av antalet val har även listan Alla kanaler fått.

Som så många andra mediesajter lider sverigesradio.se av den så kallade balksjukan. Innehållet har många nivåer och horisontella menyer staplas lätt ovanpå varandra. Problemet är att det viktigaste på sidan – själva journalistiken -  förskjuts nedåt ned för varje ny meny. Med en mindre bildskärm kan vissa sidor innehålla endast menyer i första visningsläget. På de enskilda radioprogrammens hemsidor döljer vi nu därför kanalens toppmeny. För att se den måste man från och med nu gå till kanalens förstasida. Så minskar antalet länkar på programsidor och det journalistiska innehållet hamnar i fokus. Vi förtydligar samtidigt kanalens grafiska profil på sverigesradio.se. Sammantaget ger förändringen programsidor som är mer lättanvända och samtidigt har en tydlig koppling till sin kanal.

Fler ändringar i ”Hitta”: en enhetlig högerspalt på alla nyhetsportaler, info om kommande program i kanalens sidtopp, samt bilder i de förslag som dyker upp då du använder sökrutan.

Lyssna

Även ”Lyssna" bygger på användares synpunkter och tar fasta på en av de vanligaste uppgifterna man vill lösa med sitt besök på sverigesradio.se: att lyssna på ett program.  I undersökningarna framgår att många tycker att det har varit ologiskt att program haft två separata ljudarkiv (ett för de automatinspelade ”sändningarna” och ett med ”poddradio”). Det finns tekniska och historiska skäl till att det funnits två arkiv, men följden blev att det var svårt att förstå var man skulle leta. Nu skapar vi ett samlat koncept för lyssning på hela program i efterhand. Det ska fungera likadant oavsett om du använder sverigesradio.se eller mobilappen Play.

Varje program får ett enda arkiv med hela programavsnitt i. Om det finns versioner med och utan musik (poddradio) så ska det vara tydligt att det går att välja. Även alternativet att ladda ned kommer att visas mer prominent. Antalet varianter på hur ett programavsnitt visas upp minskas på webben från tre till bara en enda vy. Vi har också frågat användare vilka termer för olika funktioner som känns mest naturliga. Därför försvinner begrepp som ”poddavsnitt” och ”sändningar” från våra tjänster och ersätts av det mer universella ”program”.

Vad tycker du?

Förändringarna från "Hitta" har publicerats på sverigesradio.se 23 maj, och det nya sättet att visa upp programarkiv och enskilda program kommer att dyka upp på webben och i Play senare under 2012.  Omedelbart efter releasen inleds en period av dialog med användarna, där vi hoppas få svar på om våra tjänster verkligen har blivit lättare att använda. Vad tycker du om den nya sajttoppen och listan över program? Har det blivit lättare för dig att hitta det du letar efter? Dina synpunkter är mycket värdefulla för oss. Om har lust och tid att kommentera här i Utvecklingsbloggen eller vara med i någon av våra användarundersökningar så är det till stor hjälp för oss som arbetar med att utveckla public serviceradion på nätet. Utvecklingsarbetet går förstås också vidare, och här i Utvecklingsbloggen kan du löpande hålla koll på vad som är på gång.

Henrik Tornberg
konceptutvecklare

Det här har vi också gjort 2012

  • Sökmotorn har förbättrats i flera steg
  • Poddradio/mp3 spelas upp i sajtens flashspelare
  • m.sverigesradio.se har fått nya programsidor
  • Topplistor med bilder på alla sidor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista