Stabilare lyssning i mobilen

Nu har vi förbättrat stabiliteten för dig som lyssnar på Sveriges Radios kanaler i mobilen. Vi har genomfört förändringar i våra streamingservrar för att minska antalet avbrott i våra liveströmmar.

Bakgrunden är att många lyssnare har haft problem med avbrutna strömmar och återkommande buffring då man lyssnat via mobilnäten. 

De avbrott som sker beror ofta på att telefonen byter mellan olika typer av nät och ibland förlorar förmågan att hålla uppe tillräckligt hög datakapacitet för att spela strömmarna. Spelaren använder sig av en så kallad buffer för att kunna fortsätta spela även om inte tillräckligt mycket data tas emot, men när denna buffer tar slut avbryts uppspelningen och måste startas om. Vi kan inte göra något åt den ibland bristfälliga mottagningen i telefonnäten, men vi kan göra vårt bästa för att motverka effekterna av detta.

Två förändringar har genomförts.

  1. Buffern har ändrats så att den är 75 sekunder lång för alla strömmar oavsett kvalitet. Detta medför att direktströmmarna blir betydligt mindre känsliga för tillfälliga avbrott i mottagningen.
  2. Data som skickas ut till mottagaren skickas med högre hastighet när detta är möjligt. Detta betyder att buffern kan fyllas upp snabbare.

Uppmärksamma lyssnare kanske lägger märke till att fördröjningen jämfört med FM-radio har blivit något längre. Detta är en nödvändighet för att kunna erbjuda en stabil ström för mobilanvändare. Om buffern är längre blir stabiliteten bättre, men fördröjningen ökar. Om buffern är kort blir också fördröjningen kort, men med baksidan att stabiliteten blir dålig. Valet av buffertid är alltså en kompromiss mellan fördröjning och stabilitet.

Sammantaget leder förändringarna till färre avbrott i lyssningen och en stabilare upplevelse i Sveriges Radio Play och mobilwebben. 

Hur upplever du det? Är lyssningen stabilare för dig?

Jacob Hamacher
Utvecklingschef Digitala medier

Mer om Utvecklingsbloggen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".