1 av 2
Efterhandslyssning
2 av 2
Direktlyssning

Resultat från sommarens test av följsam design

I sommar har vi tillsammans med användare gjort ett publikt test av följsam design (responsive web design) och den nya följsamma spelaren på sverigesradio.se. Tack till alla som tog sig tid att göra inställningen, testa sajten och fylla i formuläret. Här är en sammanfattning av resultatet.

Här kan du slå av/på följsamt testläge

Mitt under brinnande värmebölja och semester genomförde vi det första bredare testet av följsam design på sverigesradio.se. Inbjudan skickades ut via Sveriges Radios webmastermejl, sociala medier och här på Utvecklingsbloggen. Trots att det förmodligen krävdes att man satte sig in i testet ganska noga för att kunna vara med, har vi fått feedback från ungefär ett hundratal personer. Tack till dig som var med! Nästa gång ska vi försöka göra ett test som är lite enklare att komma igång med.

Efterhandslyssning

 • Efterhandslyssning fungerar "mycket bra" eller "ganska bra" för 70% av testpersonerna.
 • För många användare av Android och iOS verkar efterhandslyssning fungera lika bra eller bättre än det gör i appen Sveriges Radio Play, speciellt vid dåliga mottagningsförhållanden
 • Windows Phone-användare har inte kunnat använda efterhandslyssning i testet, och detta är en bugg som vi ska åtgärda
 • Problem i gränssnittet som användare har hjälpt till att identifiera: problem med spolning i Android, placeringen av spelaren i webbläsaren
 • En grupp användare hade svårt att hitta reglagen för att spola
 • Några mobilanvändare önskar en bättre integration mot mobilens egen spelare

Kommentarer om efterhandslyssning:
"Uppspelningen fungerade utan minsta hack både i hissen och hela vägen från lägenheten till jobbet, största delen åkte jag tunnelbana vilket brukar kunna strula."

"Spolar man i ett program,så startar det aldrig igen. Har testat på flera program bl a jazzradion."

"Verkar fungera bra. Startar mycket snabbt trots enbart Edge-täckning vilket var överraskande."

"Jag skulle uppskatta om podsändningar fick en tydligare placering så de är lätta att hitta."

Direktlyssning

 • Direktlyssning fungerar "mycket bra" eller "ganska bra" för drygt 50% av testpersonerna, men det är färre som är riktigt nöjda än för efterhandslyssningen
 • Användare av Android och iOS har en del problem med återanslutning vid dålig mottagning, bl a yttrar sig det genom att ljudet "hoppar bakåt" i tiden då bufferten tar slut.
 • Windows Phone-användare är den grupp som är mest nöjda med direktlyssningen
 • Användare har hittat buggar som gäller paus/stopp av direktlyssning och metadata för program

Kommentarer om direktlyssning:
"Direktlyssning fungerade aldrig, trots otal försök under flera timmar. Funktion viktigare än att det är snyggt..."

"Det fungerar mycket bra att få från Wifi till 3G både på direktsändningar och efterhandslyssning. Bättre än förväntat!"

"Skulle vara bra om namnet på det man lyssnar på även syns i telefonens egen spelare -alltså, då jag streamar kanalen och trycker på volymknappen på mobilen ser jag att spelaren är igång, och kan pausa."

Synpunkter på design och layout

 • En majoritet tycker att layouten och designen passar "mycket bra" eller "ganska bra" på värdeord som "överskådlig", "lättläst", "snygg", "funktionell", "modern" och "tilltalande för mig"
 • Flera användare påpekar dock att funktionen i bl a spelaren alltid går före formen. Om ljudet inte fungerar bra spelar det alltså ingen roll hur sidan ser ut
 • Vi har fått flera värdefulla synpunkter och buggrapporter som handlar om läsbarhet och tillgänglighet via Voice Over och skärmläsare för synskadade. Dessa buggar kommer att åtgärdas.
 • Delafunktionen engagerar. Somliga vill ha tydligare delaknappar, andra vill ha dem mindre prominenta. Användare har märkt problem med att få den inbäddade spelaren till Facebook.
 • "Enkelhet" och "tydlighet" är önskemål som återkommer i de öppna svaren
 • Volymkontrollen saknas av mobilanvändare (ett designval) och användare har identifierat en bugg som gör att volyminställningen inte sparas mellan gångerna

Kommentarer om design:
"Annars är den suverän och framförallt gillar jag att ni har ett så enkelt gränssnitt för den. Väldigt bra jobbat. Tycker ni mer eller mindre fått till en perfekt design.

"Spelaren borde inte alltid ligga längst upp, bara då den behövs/spelar något."

"Gärna stora tydligare spolningsknappar..."

Fler kommentarer från de öppna svaren

"Är imponerad av spolningen som fungerade över förväntan. Det var suveränt att använda på liten skärm. "

"framför allt önskar jag en dela med e-mail i er delafunktion."

"Tredje gången jag försökte spola återupptogs inte strömningen på flera minuter, och har fortfarande inte återkommit när jag skriver detta."

"ett ännu mer stilrent färgval hade varit snyggare."

"Toppen på PC, men tyvärr tekniskt krångel på Nexus 7."

Det här åtgärdar vi först:

 1. Efterhandslyssning i Windows Phone
 2. Spelarens position och rörelse på skärmen
 3. Återanslutning vid dålig mottagning då man lyssnar direkt

Dessutom fortsätter vi att finslipa gränssnittet och lanserar flera sidor som följsam design. Hör av dig till oss via e-post eller i kommentarsfältet om du har sypunkter eller frågor. Det kommer även att genomföras flera test i framtiden så håll utkik här på Utvecklingsbloggen. Tack alla som har varit med och testat.

Henrik Tornberg, konceptutvecklare

Om du har testat

Om du var med i testet och behöver lämna det följsamma testläget kan du gå in på sidan med instruktioner och välja "Normalt läge". Du kan också radera cookies i din webbläsare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".