1 av 5
Programmet Institutet som sänder i P3 med den nya mallen med fokus på inslag.
2 av 5
Lyssna på Myrras musikal som sänder i P2 med mallen för programlyssning.
3 av 5
Andliga sånger i P1 som följsam med en kommande sändning visad.
4 av 5
Ring P1 sänder direkt
5 av 5
Olika mobilvyer i följsamt

Nu blir våra programsidor på P1, P2 och P3 följsamma

Efter en sommar med piloter på programsidor och betatest av ny spelare har vi nu kommit så långt i vår utveckling att det är dags att börja lansera programsidor under P1, P2 och P3 som följsamma. Vi har tidigare här på utvecklingsbloggen beskrivit Sveriges Radios arbete med att göra sajten i stort följsam och nu börjar vi se resultatet.

Gammalt och nytt sida vid sida
Under en tid framöver kommer det nya och gamla i sajten leva sida vid sida och det som vi ser på sikt kommer bli ett stort lyft för användarupplevelsen kanske initialt inte upplevs så när övergången mellan sidorna inte fungerar helt sömlöst och alla funktioner inte är på plats. Detta eftersom vi inte kan lansera allt på en gång utan måste börja med det mest grundläggande.

Närmast på tur i följsamt
Under hösten/vintern kommer vi nu att lansera en ny följsam etta, den globala navigationen, kanalförstasidor samt P4-världen och först då kommer man få en mer sammanhängande upplevelse om man surfar runt mellan fler sidor på sajten.

Ett nästa stort steg blir därefter att stänga ned vår mobilsajt och i stället bara ha en följsam webb att utveckla mot. Detta sker förhoppningsvis före årsskiftet.

Tydligt och lättflyttat innehåll i följsamt
I arbetet med att förbättra artikeln och göra den följsam har vi arbetat med fyra huvudinriktningar - En artikel ska vara:

  • Sökbar – lätt att hitta. Idag letar Google sökträffar främst i rubriken. För att sökträffen skall vara så relevant som möjligt för användaren bör rubriken vara bra vinklad och kopplad till ett (1) ljud.
  • Agendasättande – lätt att förstå betyder lätt att dela. Användare är mer benägna att dela innehåll som har en enda tydlig vinkel. Mottagaren av delningen ska inte behöva leta efter det intressanta i en lång text.
  • Framtidsvänlig. Flyttbar till olika plattformar, från liten mobilskärm till stor TV, från app till digitalradioapparat. Vi bygger paket som enkelt klarar förflyttningen – vi förbereder oss för det nya
  • Mobilen främst. Visuellt skall artikeln främst vara anpassad för mobilskärmsvy – mobilsurfandet ökar idag hos publiken.

Hör gärna av er med synpunkter och annat som ni upptäcker i det nya!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".