1 av 3
Konceptet för den nya följsamma spelaren. Design Doberman
2 av 3
Spelaren med Min radio konceptet för brett och smalt läge
3 av 3
Volymkontrollen i vår nya följsamma spelare. I brett läge finns den med men inte i mobilen
Följsamt

Den följsamma spelaren

Målsättningen är att följsamma sverigesradio.se ska bli enklare och tydligare – och tydligare inriktad på ljud . Ljudet lyfts fram, både i en ny design men också i sidornas struktur. Vi har utvecklat två typer av sidor för programmen en med rent fokus på lyssning och en annan där man arbetar med att lyfta fram inslag ur programmet.

För att snabbare kunna göra hela sajten följsam och lyssningen stabil så väntar vi med vissa funktioner i spelaren för att förhoppningsvis återinföra dem på ett eller annat sätt vid ett senare tillfälle.

Funktioner som inte finns med i första följsamma spelaren men sannolikt kommer senare

 • ”Min Radio” fliken, där användaren kan göra sina egna genvägar samt kan välja ljudformat
 • Favoritlistan (där besökarens favoriter samlas)
 • Dela från spelaren
 • Dela i tidpunkt
 • Spelkö
 • Val av ljudkvalitet

Vad händer med redan sparade favoriter
Initialt i följsamt kommer användarens egna favoriter inte att fungera, dvs följa med mellan gamla och nya spelaren men det är något  vi vill få att fungera. Funktionen att göra en sida till favorit saknas också på den följsamma programsidan och således också listningen under ”Min radio” i den följsamma spelaren men kommer i en nästa version av programsidan/spelaren.

Skillnader i spelaren mellan smalt och brett läge
En skillnad som blir mellan spelaren i brett och smalt läge är volymkontrollen, i desktop ligger den i spelaren medan i mobilen saknas den, vi hänvisar till mobilens eget volymreglage för att inte överlasta spelarfönstret som gör att annat inte kan visas som t ex progressbar eller titeln på det som man lyssnar på. Av samma skäl har vi i konceptet valt att inte visa Dela från spelaren i smalt format eftersom varje ljud i sig är delbart. Dela finns inte heller med i spelaren version ett.

Funktioner  som vi tar bort ur spelaren helt, både i brett och smalt format

 • Spelarhistorik
 • Välja att spelaren visas i eget fönster.
 • Viss information om det som spelas
 • Bild från programmet
 • Att välja kanal i spelaren (det kommer finnas en sida i sajten som visar alla kanaler)

Lyssna utan avbrott när du surfar på sverigesradio.se
Idag kan man lyssna vidare när man byter sida på sverigesradio.se. Spelaren följer med. Det kommer den också göra i följsamt läge men när man stegar mellan gammalt och nytt kan det verka störande att det inte längre fungerar. Den tekniska vinsten när hela sverigesradio.se är följsam är att ljudet som idag hackar till när man byter sida nu kommer strömma obehindrat i de flesta browsers när man surfar mellan sidor och spelaren. Något vi inte kunde leverera när vi senaste gjorde om spelaren.

Pröva gärna vår nya spelare!
Under sommaren betatestade vi den nya spelaren och har därefter gjort en del justeringar. Pröva gärna att lyssna med vår nya spelare på våra följsamma programsidor oavsett vilken enhet du använder, hör gärna fortsatt av er med synpunkter och annat som ni upptäcker!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista