En Androidtelefon med behörighetsvyn öppen
Behörigheter för Play i Android

Därför behöver Sveriges Radio Play veta om du pratar i telefon

För att fungera behöver mobilappen Sveriges Radio Play tillgång till vissa standardfunktioner i mobilens operativsystem. Vi reder ut vilka.

I en tid då nyheter om avlyssningsskandaler och hackers avlöser varandra är det en nödvändig och sund utveckling att fler börjar intressera sig för säkerhetsaspekten av sitt internetanvändande. Inte minst för att våra smarta telefoner vet så mycket om våra privatliv. Att oroa sig för att råka installera en app som läcker ens privata information är en tidstypisk noja. Tyvärr en befogad sådan. 

Håll koll på behörigheterna

Ett bra sätt att skydda sig är att hålla lite koll på vilka av telefonens och operativsystemets funktioner som en app begär tillgång till, något som appar är tvungna att berätta för användaren. Här fungerar de båda stora operativsystemen lite olika. Android listar alla Behörigheter ("permissions") som en app använder, och du som användare kan se många detaljer om dessa. I IOS listas färre detaljer, och framför allt frågar apparna om tillåtelse från användaren då det rör sig om potentiellt känslig data. Som bilder eller kontakter. Det är svårt att säga vilket operativsystem som är säkrast, baserat på dessa skillnader. Android berättar mer för dig, men tillåter också apputvecklare att få mer kontroll, vilket i sig kan vara ett säkerhetsproblem. Och mer information behöver inte nödvändigtvis ge oss användare större förståelse för problematiken. I Android hittar du information om behörigheter under Inställningar - Programhanterare - Sveriges Radio Play - Behörighet. I IOS hittar du appens behörigheter under Inställningar - Play.

Det här behöver Play

Vad är det då som Sveriges Radio Play behöver för att kunna fungera? Framför allt måste den kunna ta kontroll över telefonens ljuduppspelning, så att handsfreeknappar och skärmkontroller funkar, och så att inget annat spelas upp samtidigt som Plays radioprogram. Play behöver också veta om ett telefonsamtal är aktivt eller ej, så att den kan pausera ljudet under samtalets gång, och återuppta uppspelningen då du lägger på luren. Den behöver ha rätt att ansluta till internet. Och den behöver kunna spara filer, exempelvis poddavsnitt och cache, på disk. 

Behörigheter i Android - hela listan

Det kommer ibland frågor till Sveriges Radios kundforum exakt vilka behörigheter vi använder, och varför vissa av dem behövs. Därför samlar vi den informationen i den här artikeln. Generellt ger behörigheterna i Android utvecklaren (i detta fall Sveriges Radio) lite mer frihet än vad som krävs.

Android grupperar behörigheter efter eget behag, så när vi begär att få ha koll på om ett samtal pågår eller inte, ges automatiskt också behörighet att veta telefonnumret på den som ringer. Detta är ingen information som Play använder, men vi kan heller inte välja bort behörigheten att teoretiskt använda informationen.

Här är de behörigheter som Play frågar efter idag, med en förklaring om varför:


Nätverkskommunikation: Fullständig tillgång till internet

Används av Play för att kunna hämta data från internet.

Tekniskt namn: android.permission.INTERNET


Nätverkskommunikation: Visa nätverksanslutningar

Används av Play för att avgöra om mobilen har nätverksanslutning, och om den är på mobilnät eller wifi.

Tekniskt namn: android.permission.ACCESS_NETWORK_STATE

Lagring (Foton/media/filer): Ändra eller ta bort innehåll på SD-kortet & Testa åtkomst till skyddad lagringsenhet

Används av Play för att spara och radera nedladdade poddavsnitt. Behörigheten behövs endast upp till Android Lollipop (5.1).

Tekniskt namn: android.permission.WRITE_EXTERNAL_STORAGE


Telefonsamtal: Läs telefonstatus och ID

Används av Play enbart för att kolla om det ringer så att vi kan pausa/sänka ljudet i appen. Behörigheten behövs endast upp till Android KitKat (4.4.4).

Tekniskt namn: android.permission.READ_PHONE_STATE

 
Systemverktyg: Starta automatiskt vid start

Används av Play för att väckarklockans inställda alarm inte ska nollställas då telefonen har startats om. Appen måste lägga in alarmen på nytt efter omstart.

Tekniskt namn: android.permission.RECEIVE_BOOT_COMPLETED


Systemverktyg: Förhindra att telefonen sätts i viloläge

Används av Play för att hålla igång ljuduppspelning.

Tekniskt namn: android.permission.WAKE_LOCK 

Så transparent som möjligt

För oss som jobbar med att utveckla public serviceradion i mobilen är det självklart att Sveriges Radio alltid ska vara varsamma med den personliga integriteten på webben och hantera användarnas data på ett korrekt vis. Men då vi sammanställde den här listan blev det uppenbart att vi inte kan luta oss tillbaka och känna oss perfekta, utan att vi faktiskt behöver gå igenom behörighetslistan regelbundet och rensa det som är inaktuellt.

Vi strävar alltid efter att vara så transparenta som möjligt med hur Play fungerar och välkomnar alla frågor och funderingar från dig som användare. Lyssnarnas frågor är dessutom mycket värdefulla för oss, genom att de hjälper oss att förbättra våra tjänster. 

 

HENRIK TORNBERG, PRODUKTÄGARE MOBILAPPAR (vik)

Uppdaterad juni 2018 av Annika Ericsson, Webbmaster

Mer om Utvecklingsbloggen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".