Startscenario för Gradhusen
1 av 2
Startscenario för Gradhusen
Scenario över vattenbrist i Gradhusen med expanderad popup innehållande ljudklipp och mer information om dricksvatten
2 av 2
Scenario över vattenbrist i Gradhusen med expanderad popup innehållande ljudklipp och mer information om dricksvatten
Digitala insatsstyrkans blogg

Gradhusen - se grad för grad hur olika temperaturhöjningarna slår mot Linköping och Karachi

Målet med klimatmötet i Paris är att sluta ett globalt klimatavtal för att förhindra de klimatförändringar som sker i och med att vår planet gradvis värms upp. Men vilka är klimatförändringar och hur ser de ut på olika platser på jorden? Detta är frågor ingen kan ge 100% säkra svar på men med hjälp av flera klimatforskare har vi tagit fram möjliga scenarier som kan bli verklighet dels här i Sverige, men också i ett annat land som Pakistan.

FN:s klimatpanel IPCC har i sin senaste rapport (IPCC 5) påvisat starkare stöd för hur vi människor påverkar klimatet. Rapporten är ett viktigt underlag under klimatmötet som äger rum i Paris där länder försöker komma överens hur den globala uppvärmningen ska motverkas.

Att försöka förutspå hur framtiden blir med olika temperaturhöjningar är så klart svårt, om du vill veta mer om hur forskare resonerar kring det så kan du läsa mer om det i vår specialartikel. För att försöka samla och åskådliggöra det klimatforskare ser i form av klimatförändringar för oss här i Sverige har vi tagit fram ett antal scenarion som visar vilka följder vi kan vänta oss. För att också kunna jämföra vad som kan hända här i Sverige med en annan plats på jorden har vi valt att också försöka påvisa vad som väntar ett land som Pakistan.

För att visualisera scenarier vid olika gradhöjningar av temperaturen i både Sverige och Pakistan valde vi att skapa grafik föreställande en familj i Linköping och en familj i Karashi. Just Linköping Användaren kan sen via en termometer byta från en gradhöjning till en annan och se vad förändringarna kan bli. Vi gjorde också det möjligt att länka in gradhuset vid ett specifikt scenario. ex:  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=4891&artikel=6299591&scenario=3.

Idén till Gradhusen kom ur en workshop som Digitala insatsstyrkan höll tillsammans med Susanne Lindeborg, nyhetsgrafiker på Ekot, Marcus Eriksson, utvecklingsredaktör för sociala medier på Ekot, Emmy Jokinen, grafiker och animatör på P3 Nyheter, Per Palmqvist, digital huvudproducent Musikhjälpen. Grafiken gjordes av Susanne Lindeborg. Research gjordes av Jacob Hederos, webbredaktör på Ekot. Underlag och artiklar samt paketering gjordes av Nils Lindström, agendaredaktör på Ekot. Marcus Eriksson stod för det sociala mediearbetet. Bakomliggande teknisk lösning gjordes av Digitala insatsstyrkan.

Plus
Kul att arbeta med in- och ut-toning av bilder för att visualisera förändringar. Detta i kombination med tidigare beprövade tekniker i form av klickbar grafik och inbäddade popups gjorde paketering av mycket information på en liten yta möjlig. Dessutom var det kul att bädda in våra ljud i popups också.

Minus
Det hade varit kul att göra ytterligare animationer för att förstärka särskilda förändringar ännu mer.

Relaterat

Mer om Digitala insatsstyrkan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".