IS grafik
1 av 2
IS grafik
IS Grafik - Cartodb
2 av 2
IS Grafik - Cartodb

Interaktiv IS-grafik

Ekots grafik visar terroristorganisationen IS verksamhet under 2015, med attacker utanför Irak och Syrien, länder de får sina rekryter från och med porträtt av de som fallit offer för attacker runt om i världen. Vår grafiklösning låter publiken enkelt navigera mellan olika vyer av materialet, utan att behöva scrolla sig till en topp- eller botten meny.

Ekots grafiker Susanne Lindeborg har i fyra grafikvyer presenterat material från utrikesreportrarna Johan-Mathias Sommarström och Anna Roxwall, Ekots specialreporter för bevakning av extremistorganisationer Fernando Arias och researcher Johan Schönnings.

Idén till grafiken kom från Ekots dagredaktör Josef El Mahdi och slutredigeringen har gjorts av Nils Lindström.

För att kunna visa upp de fyra olika vyerna började vi med att bygga en enkel meny för att navigera mellan innehållet. Men i takt med att materialet växte valde vi att bygga en meny som följer med när man scrollar för att användaren snabbt och  enkelt kan navigera emellan dessa. För att göra sidan så snabbladdad som möjligt så laddas innehållet först när man klickar på de olika symbolerna.

Plus
Vi hade ganska snabbt en prototyp klar vilket gjorde att alla inblandade fick en tydlig bild av hur innehållet skulle komma att se ut.

Minus
Mycket arbeta med att få menyn att kännas robust när man scrollar nedåt på sidan.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista