Bild på hur ScribbleLive flödet såg ut under rallyt
Bild på hur ScribbleLive flödet såg ut under rallyt

Liverapportering under Svenska Rallyt

Svenska rallyt och ”Rallyradion” är synonymt under en februarivecka varje år. Sedan många år tillbaka gör P4 Värmland en ordentlig satsning på att ge rallyälskare en heltäckande bevakning av de fyra dagarnas tävlande i den värmländska skogen. Under årens lopp har det testats många olika digitala grepp för att ge en väldigt engagerad publik full service. Rallywebben har en historia av att vara lite av en digital försökskanin. Vi har haft allt från bloggande kvinnliga rallyförare till direktsänd bild från kameror installerade i rallybilar som sänts på sajten.

Sedan ett par år tillbaka har vi haft en ”liverapportering” i textform igång under rallyt och den har varit välbesökt. Vi har också under många år haft en bildtävling igång under rallyt, en bildtävling som under många år byggde på att rallyfolket skickade in mms och sedan kunde via vårt sms-verktyg Unwire automatpublicera dessa på vår rallysajt. Men med sociala mediers intåg har vi under senare år gått över till att få folk att tagga sina bilder och filmer med #rallyradion och sedan har vi avgjort tävlingen på så vis. Vi vet också att de enkla resultatartiklar som publiceras från varje sträcka är mycket välbesökta, därför har vi valt att avsätta en person som jobbat med dessa varje år.  

Under 2015 års rally körde vi två parallella artiklar där vi i den ena liverapporterade om vad som hände i tävlingen via verktyget Netdialog och i den andra publicerade vi publikens bilder med hjälp av Storify. Vid ett av våra införmöten så pratade vi om att försöka prioritera annorlunda i år och lägga mer kraft på liverapporteringen, lyfta fram resultaten, publikens bilder och vara mer aktiva i sociala medier. Där kom ScribbleLive in i bilden. Ett verktyg som gjorde att vi kunde kombinera alla de delar vi ville åt i ett och samma flöde. Vi valde att publicera något färre artiklar i år då vi gjorde ett tydligare urval och vinklade hårdare på det som var värt att berätta. Det gjorde att vi kunde lägga mer resurser och kraft på sociala medier och liverapporteringen av tävlingen i ScribbleLive där vi också fyllde på med publikens bilder och filmer.

Med återkoppling från Niklas Kaldner och Martin Hedberg gjorde vi i Digitala insatsstyrkan ändringar av standardmall som finns i ScribbleLive för att innehållet skulle kännas som en integrerad del av sverigesradio.se.  Genom att vi ändrade typsnittet och ökade textstorlek fick vi en bättre läsbarhet och ökade känslan av att Scribble-strömmen var en naturlig del av sajten. För att ge ett personligare tilltal och göra det tydligare vem av reportrarna som skrev i flödet, gjorde vi avatarerna dubbel så stora. Vi tog också bort ett antal designelement för att ge en så ren känsla som möjligt för att lägga fokus på innehållet. Initiativet till samarbetet togs av Ulla Walldén, kanalchef på P4 Värmland.

Plus
Scribbles stöd för att enkelt och snabbt göra ändringar i designen.

Minus
Scribble har mängder av medietyper som man kan dra in i flödet, allt från Instagram, Youtube, Twitter med flera. Varje typ har egna stylingregler vilket gör att man måste ändra för varje enskild typ istället för att ändra på ett övergripande plan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".