Exempel på faktarutor
Fyra fina faktarutor
Presidentvalet i USA

Ljudande faktarutor – snabbguide till presidentkandidaterna i USA

I Sveriges Radios omfattande bevakning inför presidentvalet i USA behövde vi ett format för att presentera de aspiranter som tävlar om sina respektive partiers nominering till valet i höst. För att göra detta med ljudet i fokus byggde vi en sorts ljudande faktarutor.

Tanken med faktarutorna var att en bild på kandidaten och ett citat skulle locka mer till lyssning än våra vanliga artikelformat på sajten. Vi ville också få med en grafisk representation av hur det går för kandidaten i jakten på 50 procent av partiernas konventdelegater.

En design för faktarutorna togs fram, så även illustrationer för kandidaterna och ljud där våra experter i kort format berättar om varje kandidat. Varje faktaruta baseras på data från ett kalkylblad, där vi lagrar text, ljudlänk och länk till fördjupande artikel. Siffrorna som anger andel vunna delegater hämtas ur en databas Ekot byggt upp under valrörelsen.

Styrkan med faktarutorna är dels att de snabbt ger en överblick av kandidaterna när de presenteras alla tillsammans, och med grafikelement ur databasen är de alltid uppdaterade med senaste siffrorna.

Rutan för varje kandidat går även att använda var för sig, i anslutning till relevant rapportering på sverigesradio.se. Genom en lösning med ett kalkylblad som ”CMS” är de även enkla att uppdatera och kommer gå att utveckla under tiden fram till valet i höst.

Idén kom från Ekots agendaredaktör Nils Lindström, och designen gjordes av Jacob Eriksson från Doberman. Illustrationerna till faktarutorna och artikeln gjordes av Susanne Lindeborg, och ljud samt text av Ginna Lindberg och Sten Sjöström, alla på Ekot. Webbutvecklingen gjordes av Digitala insatsstyrkans Niklas Emilsson och Mats Nilsson.

Plus
Flexbox är trevligt. Gör det enkelt att få designen följsam. Google spreadsheet-lösningen är lite ”ful”, men den funkar riktigt bra för ändamålet, så länge redaktören inte har Excelskräck.

Minus
Då vi ville testa flexbox som CSS-lösning, missade vi att få med äldre versioner av Safari. Ibland blir man lite för nöjd när saker funkar i IE, och tänker att då funkar det överallt…


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista