Niklas Emilsson, Leo  Wallentin, Nils Lindström, Mats Nilsson och Yasmine El Rafie. Foto: Sveriges Radio.
Nicar 2016

Nyttigheter från Nicar - dag 1

Digitala insatsstyrkan och Ekots agendaredaktör är på Nicar, världens största konferens om journalistik med datorhjälp. Här följer spaningar och länkar till vidare läsning.

Nils Lindström, agendaredaktör på Ekot:

Open Refine: Visar sig kunna göra mycket av det jobb som jag gjort manuellt, och troligen med högre träffsäkerhet. Verktyget klustrar dataceller som liknar varandra och låter användaren ändra dem för att lägga samman olika versioner (exempelvis olika stavningar av samma namn) till ett gemensamt värde.
  
Autotune: Open Source-system för att generera grafik enligt återkommande mönster. Byggt av Vox Media för att tillhandahålla grafik och interaktiva element till deras olika publikationer. Genom att hämta källkod och sätta upp sin egen version kan medieföretag eller andra skapa ett eget verktyg med mallar för grafik, tidslinjer, quiz och annat till den egna sajten. Presentatörernas titel imponerar, Storytelling software engineer

Scraping utan programmering: Tips om en rad verktyg för att scrapa databaser eller webbsidor utan programmering, samt en massa tips om saker att tänka på. Exempelvis ändra inte rådata, logga vad du gör och undvik att överlasta dina källor med många parallella skrapningar. Speciellt impad av Import IO och funktionen som låter dig spara ett API med infon hämtad från en tabell på en webbsida, som uppdateras automatiskt när sajten uppdateras.

Data for breaking news: Mycket inspirerande om att bygga upp sina kunskaper om databaser och datakällor som kan vara relevanta vid större oväntade händelser. Att använda möjliga framtida händelser som en tes att undersöka i lärande syfte var också intressant, exempelvis för att bygga upp egna databaser av scrapad realtidsdata för att kunna se mönster som lett fram till en olycka eller annan oväntad händelse.


New approaches to the same old data: Speciellt intressant att höra om New York Times arbete med att förbättra processerna bakom deras presentation av valresultat. I stället för att fokusera på hur grafiken ska se ut, fokuserat på det som ligger bakom, och förenklat de redaktionella processerna som styr grafiken. På så sätt har datajournalistiken i det fallet blivit mer en naturlig del i redaktionens arbete från dag till dag.


Niklas Emilsson och Mats Nilsson, utvecklare i Digitala insatsstyrkan

Session med Three.js: Generellt. Hands-on-sessioner är svåra, eftersom de väldigt ofta fastnar i att någon/några har problem. Kan vara värt att veta. Stor förbättringspotential för NICAR om de lyckas få det att fungera bättre. Det kan ändå vara värt att gå på några, som verkar inspirerande, och få en grundbild av vad det är, men den stora nyttan kommer när man labbar med saker på egna kammaren efteråt. En viktig erfarenhet är kanske att man är tillsammans med journalister som lär sig nya spännande saker. Kul att se! Och att som utvecklare veta så man bättre kan arbeta tillsammans journalist/utvecklare.

Fler spaningar:
* LA Times newsdesk hade skapat ett exempell med three.js utifrån en bild av en krater på Mars. Kul att se och att som utvecklare veta att det finns där ute.

*D3, som är ett ramverk SVG-generering. Något vi kanske kommer ha lite mer direkt använding av.

Yasmine El Rafie, projektledare Digitala insatsstyrkan:

"Vad gör alla andra?"
En av de mer inspirerande dragningarna dag 1 var den med Ken Schwenke, mannen som gått igenom och indexerat varenda länk med exempel på interaktivt nyhetberättande han kunnat hitta från 1990-talet och fram till idag. Vill du veta vad andra gjort för grafik om ISIS? Inspiration på hur andra gjort i Carto DB? Videoexempel? Gamification? Här är länken: http://depot.thethrust.net/.
Det var intressant att höra Schwenke resonera kring trender. Han hade hittat en karta från 90-talet som man kunde hovra över, som inte skiljer sig så mycket åt från det man hittar idag. Utmaningen: vart går digital storytelling, visualiseringar, datajournalistik och interaktivitet (det vill säga det vi sysslar med i Insatsstyrkan) när vi hamnar i händerna på internetjättar och sociala medier-nätverk som Snapchat, som begränsar vilka komponenter (som GIF:ar) det finns att spela med i berättandet.
 
"Spindeln i nätet som inte finns"
Roligast titel hade nog seminariet "Stealth project management: How to get work done even if you're not "technically" in charge." En handuppräckning i publiken med frågan om hur många som faktiskt innehade titeln "projektledare" landade i att undertecknad och en person till (som pitchat behovet av sitt jobb) räckte upp handen. Frågorna och berättelserna från podiet var däremot alltför bekanta för många som arbetar med digital utveckling: förväntningar på en självuppdaterande webb, oförståelse inför att redaktör och projektledare är ett osynligt arbete som ser till att alla komponenter faller på plats, i tid, och på ett sätt så att det specialisterna skapat faktiskt går ihop till en helhet. I tid. Centralt på önskelistan låg rätten att få säga nej, rätten att få respekt för sitt kunnande, och önskan om respekt för arbetssituationen. I den verktygslådan finns alla de osynliga knepen. Hela listan här. Sedan kan man önska att den inte behövdes.
 
"Language is the currency of politics"
En inspirerande punkt var den från statsvetaren som landat i att även text är data som kan processas. Den amerikanska riksbanken för protokoll över sina möten. Om man vet att varje skratt också protokollförs kan man räkna ut vem som drar hem flest skratt i förhållande till talartid. Man kan också se om det skämtas mindre efter finanskraschen. Undersökningen fick mig att tänka på vårt lilla hack Polingo, som jag var med och tog fram till valet 2014. (Innan insatsstyrkan egentligen fanns). Där körde vi riksdagsprotokoll mot LIX samt OVIX. Vad mer finns därute? Och hur kan man ta del av den detaljkunskapen som behövs, för att veta att det finns skratt utmärkta i riksbanksprotokoll?

Sessionerna vi valde dag ett, med länkar till mer info om dragningarna, powerpoints och länksamlingar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista