Niklas Emilsson, Leo  Wallentin, Nils Lindström, Mats Nilsson och Yasmine El Rafie. Foto: Sveriges Radio.

Nyttigheter från Nicar - dag 2

Andra dagen av Nicar höjs pulsen - hands on-sessionerna blir på fortsättningsnivå, och en och annan panel förutsätter lite förkunskaper. Här kommer dagens länkar, tips och spaningar från oss och Nils Lindström, agendaredaktör på Ekot.

Nils Lindstrom, Ekot:

The Future of Interactive News Content: Ny syn på interaktivitet: Som en del av dagens avslutande Lightning talk pratade Gregor Aisch om hur många journalistiska produkter bara är interaktiva i den mening att publiken kan välja vilken del av materialet de vill kolla på. I sann interaktivitet påverkar publikens tankar, erfarenheter och nyfikenhet den journalistiska produkten.

Programmering och data-analys för reportrar: Efter introduktioner till javascript, Python och Tableau har jag själv mycket kvar att lära om just de verktygen, men framförallt när det gäller data-analys finns stor potential för redaktionella framsteg. Genomgångarna här går i rasande tempo, men redan har jag fått verktyg för att korsköra databaser. Speciellt intressant blev det på Tableau-genomgången när kursledaren själv blev förvånad över gruppens resultat, med data hon redan använt för publiceringar

Yasmine El Rafie, projektledare, digitala insatsstyrkan:

Dags att bli en självförsörjande enhet?
"Sätt datajournalisten mitt på redaktionsgolvet, inte i ett hörn", har länge varit en sanning när det gäller digital journalistik. I takt med att specialisten blir flera, verkar färre och färre skriva under på uttalandet nu.  Jag gillar "pattern recognizition". Det gör väldigt många andra på den här konferensen också. Och det gör det extremt givande att sitta och lyssna på så många andra som brottas med samma frågeställningar som jag: hur man ska organisera upp de på redaktionen som är specialister på digital journalistik. Det är tydligt att det är de grupper som kan hävda sin unika kompetens som verkar ha det lugnast på jobbet. Medan de som är "mitt på redaktionsgolvet" uttrycker mest frustration över oförstående beställare med för korta deadlines och låg kunskap om vad som går att göra eller inte. "Cross functional", "full stack" och "team members that complement each other" är mantran som går igen. Liksom berättelserna om hur redaktionerna sakta börjar inse att även digitala spetsteam har projektledare och producenter/redaktörer, som kanske också ska kallas det och få motsvarande mandat.

Skapa nytt eller safe:a, kompetensutveckla eller producera?
Både och, såklart! För att befinna sig i spetsen är det avgörande att få utforska, lära sig nya tekniker och ta del av inspiration från andra (som här på konferensen!). Svaren på hur man håller fast vid "20 percent", det vill säga graden av tid som ett utvecklingstid måste få till fri kompetensutveckling, var flera. Inte så överraskande så gillade jag att höra att flera andra skruvat sig fram till samma modell som vi: ta del av konferenser och föreläsningar och då inte enbart sådant som är inom ens spetsområde, att utforska tekniker, och framförallt - att jobba iterativt. Flera andra team jobbar med en miniminivå på varje produkt, något man vet att man kan leverera, men sätter sedan ribban lite högre för att testa. Varje produkt bygger sedan på den förra, och förhoppningsvis lite till ovanpå det. Både leverans och agilt i ett.

Niklas Emilsson, webbutvecklare, digitala insatsstyrkan:

Spaning1: Leaflet.js känns som ett väldigt välanvänt, väldokumenterat och lättladdat javascript-bibliotek för att både visualisera och göra kartor interaktiva. Detta ska vi absolut prova mer, särskilt i olika mobilmodeller så vi kan utvärdera hur det kan fungera för oss på riktigt.

Spaning2: Visualisering av data i form av grafer behöver inte kompliceras, visa det viktiga och rör inte till det för användarna i onödan, då missar man poängen.

Mats Nilsson, webbutvecklare, digitala insatsstyrkan:

Spaning1: Vi är mer lättlurade än man tror och det finns sätt att lära sig se automatiskt skrivna lögner, automatiskt skrivna lögner kommer dock bli allt mer sofistikerade, sättet som man måste ha för att komma runt detta är traditionellt journalist/polis-arbete och ställa frågor.

Spaning2: Vi ska vara mer öppna med att berätta vilken metod vi använt så andra kan ta del av vårt arbete och våra metoder, detta särskilt när vi är ett public-service-bolag.

Länkar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista