Niklas Emilsson, Leo  Wallentin, Nils Lindström, Mats Nilsson och Yasmine El Rafie. Foto: Sveriges Radio.

Nyttigheter från Nicar - dag 4

Slutspurt i Denver! Här är länkar, tips och spaningar från oss och Ekots agendaredaktör, om vad vi lärde oss sista dagen.

Nils Lindström, agendaredaktör, Ekot

Var försiktig med statistiken! I takt med att allt mer siffror finns tillgängliga för journalister att granska, blir det viktigt att inte bara känna till källor, format och verktyg, utan även kunna matematiken bakom. Vid den sista dagens session om statistik fick vi lära oss om urvalsbortfall, statistisk sannolikhet och signifikans. Även om det inte var en hands on-övning inblandad erbjöds även verktyg för att göra beräkningar i olika statistiska modeller, för att exempelvis ta fram det tydligaste statistiska sambandet mellan olika egenskaper och resultat.

Tips! Dagens bästa var en genomgång av hur man kan hitta dataset från länder man själv inte har någon förkunskap om. Vi fick tips om flera internationella datasamlingar, och om hur man gör sökningar som kan leda dig rätt även i länder där landets egna myndigheter inte erbjuder några större mängder öppen data.


Niklas Emilsson, webbutvecklare, Digitala insatsstyrkan:

Spaning: Om en nyhetsapp man gör blir populär är det möjligt att bottar tillverkas och börjar använda den data man har. Detta kan orsaka mycket extra last på webbservrarna. Den robots.txt fil man har bör justeras för att så proaktivt som möjligt hantera de sjyssta bottarna där ute (det är upp till de som utvecklar bottar att bestämma hur väl de följer de regler som ses som praxis). Detta är värt att tänka på både som apputvecklare och bottutvecklare beroende på vilken roll man har för tillfället). Detta är också något man internt bör samarbeta om mellan utvecklings- och driftavdelning.

Det finns också fler sätt att hantera sjyssta bottar på, ett är exempelvis att dekorera ankarpunkter i HTML med attributet rel satt till "nofollow".


Mats Nilsson, webbutvecklare, Digitala insatsstyrkan:

Spaning: Förståelse för statistik känns mer och mer som en självklarhet i datajournalistik. Det kan ju också vara ett bra sätt att lära känna samhället man bor i, att gräva i olika datasets. Och att arbeta bort fördomar, om samband men tror finns, och som kanske skulle styra ens rapportering.


Länkar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista