Mallen för instagrambilder användes flitigt av de olika P4-stationerna. Radion och P4-färgen skapade en grafisk profil på både webb (den interaktiva kartan) och sociala medier.
1 av 4
Mallen för instagrambilder användes flitigt av de olika P4-stationerna. Grafik: Susanne Lindeborg
Bild Sverigekarta och radio
2 av 4
Mall för egen spridningsbar grafik Foto: Susanne Lindeborg
Mall för instagramvänlig spridningsbild
3 av 4
Mall för egen spridningsbar grafik
En teckning av en radio
4 av 4
Digitala insatsstyrkan försöker alltid lyfta vårt huvudmedium ljudet. Grafiker Susanne Lindeborg lät den pulserande radion lyfta de olika inslagen.

Reporternätverket - Brister i brandskydd

Under hösten och vintern har det brunnit på asylboenden, HVB-hem för ensamkommande och boenden som varit under uppförande.

Tillsammans har tolv P4-kanaler i Sveriges Radios reporternätverk granskat hur brandsäkra asylboenden och HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn är.

Totalt har vi granskat protokoll från drygt 300 boenden varav fler än 180 hade så allvarliga brister att räddningstjänsten ställde krav på att de ska åtgärdas snarast eller senast ett visst datum.

Över 800 sådana allvarliga brister har kommit fram i granskningen och det finns mängder av exempel på boenden där en brand skulle ha kunnat bli ödesdiger för de som bor där.

I många fall har bristerna åtgärdats efter räddningstjänstens tillsyn, men det finns också boenden där bristerna finns kvar.

För att visa bristerna kommunvis ville vi skapa en karta för webben där man kan få upp information om brandskyddet kommunvis. Gärna med något grafiskt som vi då inte visste vad det skulle vara.

Digitala insatsstyrkan tillfrågades om att hjälpa till med detta och tillsammans tog vi fram en karta där varje kommun i granskningen var klickbar, och när man klickar på en kommun rullas information om den kommunen ut under kartan. Där kan man bland annat se hur många boenden som granskats i just den kommunen och hur många allvarliga brister boendena hade vid räddningstjänstens senaste inspektion. Man ser också exempel på brister, bland annat att brandlarm inte var funktionsdugliga och att utrymningsvägar var låsta eller blockerade.

För att ta fram kartan använde vi CartoDB och sammanställde datan kommunvis i en JSON-fil som med hjälp av JavaScript presenteras inunder kartan.

För att koppla ljud till kartan formgav grafiker Susanne Lindeborg en grafisk radioapparat, som när man klickar på den spelar upp en sammanfattning av brandskyddet i länet som vald kommun ingår i.

Reporternätverkets Per Thyrén (P4 Sörmland) var huvudansvarig för granskningen och Marcus Carlsson (P4 Västmanland) ansvarig för att/hur granskningen publiceras på webben och i sociala medier, kartan inkluderad. All data har tagits fram av reportrar från de tolv kanalerna. Eva Kleppe, webbredaktör P4 Västmanland, sammanställde material och skrev manualer. Anders Lundin, digital utvecklingsredaktör, undervisade i CartoDB och var med och skapade kartan. Nils Lindström, agendaredaktör för sverigesradio.se hjälpte till. Grafik togs fram av Susanne Lindeborg, grafiker för sverigesradio.se. Programmeringen och projektledningen av kartlösningen och paketeringen gjordes av Digitala insatsstyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista