Digitala medier på Gräv: Nicklas Malmberg, Émelie Vangen Lindgren, Mats NIlsson, Niklas Emilsson
1 av 9
Digitala medier på Gräv: Nicklas Malmberg, Émelie Vangen Lindgren, Mats NIlsson, Niklas Emilsson
Bild från Åsa Nicanders föreläsning på Gräv om framgångsrik arbetsledning
2 av 9
Bild från Åsa Nicanders föreläsning på Gräv om framgångsrik arbetsledning
Bild från Svenska Dagbladets dragning på Gräv
3 av 9
Bild från Svenska Dagbladets dragning på Gräv Foto: Yasmine El Rafie
Utsikt över göteborg
4 av 9
Foto: Mats Nilsson
Snowden föreläste via länk på Gräv.
5 av 9
Snowden föreläste via länk på Gräv. Foto: Yasmine El Rafie
Bild från Åsa Nicanders föreläsning på Gräv om framgångsrik arbetsledning
6 av 9
Bild från Åsa Nicanders föreläsning på Gräv om framgångsrik arbetsledning
Bild från Åsa Nicanders föreläsning på Gräv om framgångsrik arbetsledning
7 av 9
Bild från Åsa Nicanders föreläsning på Gräv om framgångsrik arbetsledning
Bild från Åsa Nicanders föreläsning på Gräv om framgångsrik arbetsledning
8 av 9
Bild från Åsa Nicanders föreläsning på Gräv om framgångsrik arbetsledning Foto: Yasmine El Rafie
Bild från Åsa Nicanders föreläsning på Gräv om framgångsrik arbetsledning
9 av 9
Bild från Åsa Nicanders föreläsning på Gräv om framgångsrik arbetsledning
Gräv 2016

Digitala insatsstyrkan besöker gräv i Göteborg 2016

I veckan åkte Digitala insatsstyrkan till årets upplaga av Grävseminariet som den här gången hölls i Göteborg. Under de två dagar seminariet pågick försökte vi att gå på så många olika seminarier som möjligt för att lära oss mer om hur vi kan bedriva granskande journalistik och hitta intressanta nyhetsidéer. Läs mer här om vad vi tog med oss hem! (Länkar sist i inlägget)

För att kunna dra så mycket lärdomar som möjligt på årets grävseminarium så delade vi upp oss och gick på olika saker. Här följer en sammanfattning för var och en av oss som åkte.

Niklas (utvecklare)
Det är kul att som utvecklare faktiskt kunna se likheter med hur journalister lägger upp sina grävprojekt lite på samma formel som vi i Digitala insatsstyrkan alltid gör med både minumum och maximum nivå. Detta återkom både i Marja Grill, Mikael Grill Pettersson, samt Annika H Eriksson & Andreas Lindahl's framföranden.

En punkt med stor igenkänningsfaktor var den som Anna Careborg och Mark Malmström höll där paketeringen för mobila enheter sätts i fokus och kan öppna upp många nya spännande sätt att visualisera journalistik. Detta med en komplement av audiolisering kan ge upphov till mycket kul i framtiden.

Möjligheten att som utvecklare också ingå i team för grävansde journalistik känns både kul och spännande. Just att arbeta i team, förslagsvis kanske två personer (reporter och utvecklare) är något vi kanske ska prova på. Att arbeta tillsammans med någon är något som Lisa Helgesson från P4 Uppland förespråkar, så att de som jobbar tillsammans båda kan lära sig och sprida kunskapen vidare samt finnas som stöd till varandra när grävandet hamnar i en svacka.

Ett tips jag som utvecklare tar med mig är det som både Marja Grill och Mikael Grill Pettersson ger, att alltid ha ett arbetsdokument som man tar fram den håltimma, håldag eller vad det kan vara, och där överst alltid skriver vad nästa steg är så man enkelt kommer igång där man senaste slutade.

Mats (utvecklare)
Det har varit kul att få insyn i hur journalister, som börjat utveckla, tänker och vilka verktyg de använder. Det finns såklart förbättringspotential och många möjligheter att vara effektivare, men några har kommit riktigt långt.

Jag tror att det finns mycket att vinna på att man mixar kompetenser i ett team. Att som utvecklare lära sig vad som är journalistiskt intressant, kan vara en utmaning, och som journalist kanske man bör ha chansen att fokusera på just de journalistiska bitarna och inte ägna tiden åt att lära sig verktyg. Det känns också kul att de som jobbar aktivt med den här typen av journalistik, verkar jobba efter ungefär samma mall.

Panamadokumenten känns som ett bra exempel på att det faktiskt inte alltid _går_ att jobba journalistiskt utan att programmering är inblandat. När antalet dokument, överstiger en kritisk punkt, är det omöjligt att hantera utan datakraft. (Och varför jag kan inte låta bli att tänka på Leif Lotus Olsson från Sveriges Radios gamla program Rally, när jag hör siffran "11 miljoner"?) Varje större redaktion, bör ha förmågan att göra liknande saker i mindre skala, och i större skala i samarbete med andra redaktioner. Det som var häftigast i Panama-dokumenten var ändå att så många journalister lyckades hålla arbetet hemligt, och att de i slutänden varit väldigt generösa med materialet. Alla deltagare får tillgång till i princip allt. En sandbox där annars bittra konkurenter (t ex Guardian och BBC) samarbetar och jobbar mot samma mål.

Sen var det en ren grävtipssession (Murvelgräv med Daniel Olsson), som inspirerade mest. Vardagsjournalistik. Läs din kommuns diarium när du har tid över. Då och då hittar du en tråd, som är bra att dra i. Idéerna kommer inte automatiskt på redaktionsmöten när någon säger "Det var länge sen vi gjorde ett jobb om skolan, det kanske vi borde göra" eller om man sitter och klurar hemma på kammaren. Det blir bara krystat. Jag fick en större förståelse för hur en journalist kan hitta en story. Och att du när du snappat upp en story, som ingen annan hittat i en kommunal epost, kommer någon få förtroende för dig och tipsa om relaterade saker, som du kan gräva vidare i. Har lärt mig att Deep Throat inte tog kontakt utan att reportrarna först hade snappat upp idén. Blir lite sugen på att se om Alla Presidentens Män också... Tror inte jag var tillräckligt intresserad när jag såg den senast.

Yasmine (projektledare/journalist)
Jag börjar tappa räkningen över hur många Gräv jag varit på nu, men jag tror att det här var nummer 10 av de 11 senaste. Det finns ingen annan journalistkonferens i Sverige som ger så mycket utväxling för så pass billig penning, med generösa föreläsare som delar med sig av sina bästa tips och lärdomar i den goda journalistikens namn.

Precis som Niklas var det roligt att notera hur grävande journalistik är den grenen av journalistik som på många sätt är mest likt Scrum i sin form - man jobbar i iterationer, har max- och minnivå, samt är agil både i processen och med deadline beroende på vad man får fram. 

Liksom på Nicar var det också skönt att få gå på många av arbetsledardragningarna och höra kollegors lärdomar om att prioritera och arbetsleda små team (se bilder ovan).

I övrigt är det tydligt hur programmeringen nu blir mer och mer nödvändig inom journalistiken. I synnerhet DN:s nominerade bidrag hade inte varit möjligt utan månader av programmering.


Fredag


Lördag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista