Skärmdump av Växlingsmaskinen för Musikhjälpen 2016
Växlingsmaskinen för Musikhjälpen 2016
Digitala insatsstyrkans blogg

Musikhjälpen 2016: Växlingsmaskin, FB-dashboard och resedagbok

Under den hektiska Musikhjälpen-veckan kan det vara svårt att skaffa sig en överblick över allt som händer. I år har vi försökt att göra det enklare för såväl publiken som redaktörer att hänga med.

Musikhjälpen är ett årligt välgörenhetsevenemang där tre programledare blir inlåsta i en glasbur någonstans i Sverige för att sända radio och tv dygnet runt i en vecka. Lyssnarna samlar in pengar till projektet genom att önska låtar, starta engagemang och buda på auktioner. Ett av projektets viktigaste uppdrag är att folkbilda kring en undanskymd humanitär katastrof.

I år sänds Musikhjälpen från Örebro, och temat är "Barn i krig har rätt att gå i skolan". Sändningarna pågår 12-18 december.

VAD BYGGDE VI?

Växlingsmaskinen: En webbapplikation som visar vilken konkret skillnad just din insamling eller ditt bidrag gör. Detta gör den genom att omvandla ett pengabelopp till faktiska ting: Till exempel räcker 150 kronor till två paket med pennor att använda i undervisningen, och 1500 kronor till två lärares månadslöner i Afghanistan.

Lösningen är en vidareutveckling av Klimatväxlaren, som vi tog fram för förra årets Musikhjälpen.

Växlingsmaskinen: Vad har du gjort för Musikhjälpen? Testa här!

FB-dashboard: Under Musikhjälpen-veckan är det många som engagerar sig i evenemanget i sociala medier, vilket skapar ett högt tryck på de inblandade redaktörerna. Därför har vi tagit fram en intern "dashboard" för att underlätta redaktörernas arbete. Med hjälp av den kan de i realtid få en överblick över de senaste kommentarerna om evenemanget på Facebook, vilket gör det lättare att hänga med i alla diskussioner med publiken.

Resedagbok: I rollen av årets resande reporter kommer skådespelaren Molly Nutley att resa runt i det konfliktdrabbade Burundi. För att göra det lättare för publiken att hänga med i uppdateringarna har vi tagit fram en kombinerad tidslinje och karta där man kan följa hennes resa.

Lösningen är en ny iteration av en produkt som vi tidigare har använt i bland annat P4 Göteborgs bevakning av krogmorden, Ekots bevakning av presidentvalet i USA samt nu senast i rapporteringen om årsdagen för terrordåden i Paris. Som inkrement byggde vi till en inställningsmöjlighet att få tidslinjen att börja på sista posten istället för den första.

Resedagbok: Resenärens karta

VILKA VAR INBLANDADE?

Utvecklare: Niklas Emilsson och Karolina Wihed Nystrand, Digitala insatsstyrkan.

Redaktörer:
Émelie Vangen Lindgren, digital utvecklingsredaktör, Digitala medier
Per Palmqvist, digital utvecklingsredaktör, Digitala medier
Eric Weber, utvecklingsredaktör, Digitala insatsstyrkan

Grafik: Sebastian Andersson, animatör/grafiker, P3 Malmö

Plus:
Kul att se pusselbitar klaffa.
Ur utvecklingssynpunkt är det betryggande att ha en tidigare beprövad produkt att utgå ifrån och bygga till ny funktionalitet.

Minus:
Det är krångligt att få pusselbitar att klaffa.

Relaterat

Mer om Digitala insatsstyrkan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".