Skrattmaskinen huvudbild. Illustrationer: Stina Lövkvist och Mattias Stridbeck
Digitala insatsstyrkans blogg

Skrattmaskinen till Barnradions julkalender 2016

I berättelsen om Lyckoborgen finns en karaktär som är mycket förtjust i roliga historier. Det ville Barnradions webbredaktion bygga vidare på och skapa en rolig, interaktiv applikation för de barn och vuxna som lyssnar på julkalendern.

Varje år bygger Barnradion en innehållsrik hemsida till årets julkalender. Ambitionen är att alltid ha med något extra webbskoj som besökarna kan interagera med på hemsidan. Det kan vara ett spel, en quiz eller liknande. Något som är en fördjupning av innehållet samtidigt som det kan stå för sig själv och få spridning digitalt. 

VAD BYGGDE VI?

I år har vi byggt Skrattmaskinen, en webbapplikation där du kan slumpa fram roliga historier med ljud, bild och text. Det finns totalt 70 stycken historier, och det finns även en skrattknapp som samlar in statistik över de roligaste historierna.

Statistiken hoppas vi kunna presentera som en manuellt redaktörad topplista över vilka historier som är roligast. Det kommer även att finnas möjlighet för besökarna att skicka in egna roliga historier, som vi samlar i en artikel.

Vi har fokuserat mycket på gränssnittet och att det ska se roligt ut och fungera bra för målgruppen barn. Applikationen blev under utvecklingsfasen fokustestad med 6 barn i åldrarna 6-12 år.

HUR BYGGDE VI DET?

Vi utgick från en grafisk konceptskiss från redaktionen och specade tillsammans vad som skulle ingå i en MVP (Minimum Viable Product) och även ett antal punkter som var "nice to have".

Vi fokustestade Skrattmaskinen i två steg - dels när vi hade en första fungerande version, och dels när Skrattmaskinen fått förbättrat gränssnitt. Det vi framför allt ville veta var om gränssnittet gick att förstå och var lättanvänt, samt om själva innehållet fungerade bra, dvs ljuden och tempot i dem. Samt om barnen tyckte att det var kul :)

Skrattmaskinen är byggd i html, css och javascript. För animationerna av bilder, knappar med mera använde vi animationsbiblioteket animate.css.

SPRIDNING

Vi kommer att sprida Skrattmaskinen via Barnradions Facebook och Instagram, samt tipsa olika Sveriges Radio-redaktioner med mera.

För detta har vi tagit fram en film och ett bildmanér till Facebook, samt ett antal animerade bilder med ljud till Instagram.

VILKA VAR INBLANDADE?

Jan Cruseman, Sveriges Radio Drama - hjälpte till med inspelningen av ljuden
Kristina Pérez, Barnradion - koncept, ljud, manus, fokustest, webbredaktör
Mattias Stridbeck, Barnradion - koncept och grafik
Stina Ericsson, Barnradion - sociala medier och letat roliga historier
Johanna Bodin, Barnradion - sociala medier
Yasmine El Rafie, Digitala insatsstyrkan - projektledning
Niklas Emilsson, Digitala insatsstyrkan - utvecklare

Plus:

Vi använde animationsbiblioteket och audiotaggen för första gången, och bägge fungerade bra. Det var även nyttigt och lärorikt att fokustesta gränssnittet och innehållet med barn.

Mycket roligt att få jobba nära en utvecklare!

Minus:

Det är tidskrävande att jobba med grafik som ska se bra ut och få plats på skärmen på många olika plattformar. Svårt att optimera så att det ser bra ut överallt. Vi prioriterade mobil i detta projekt, vilket medfört att Skrattmaskinen visas lite för stort på desktop.

Det är även tidskrävande att fokustesta innehållet, i vårt fall innebar det att vi fick klippa om alla 70 ljuden efter fokustestet. Men förhoppningsvis har Skrattmaskinen blivit bättre av det!

Ibland frustrerande att så mycket tid läggs på arbetsmetoden (Scrum), men nyttigt, lärorikt och kul att jobba mer "mallat" än vi brukar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".