Karta med röda prickar på platserna för ljudkalenderns olika luckor.
Digitala insatsstyrkans blogg

En ljudkalender med hela världen

Vad minns vi från 2016? Sveriges Radios utrikeskorrespondenter samlar för andra året i rad sina minnen från året i en ljudkalender. I år gör vi materialet, med möjlighet till att lyssna vidare, tillgängligt i mobilen.

Radiominnen i juletid - världen runt

Sveriges Radios korrenät är nordens största och bevakar aktuella skeenden och tendenser runt om i världen. När årets slut närmar sig summerar de året och har valt ut var sitt minne.

I korta videos i sociala medier berättar de och bjuder på exempel från reportage eller händelser de bevakat under året. Till sajten har vi i år samlat detta med karta och mer lyssning för publiken.

VAD BYGGDE VI?

Digitala insatsstyrkan har för den här publiceringen byggt vidare på vår tidslinje med karta, som ursprungligen användes till krogmordet i Göteborg.

Den har fått ett nytt utseende och fått flera specialbyggda funktioner för att fungera som en julkalender.

Dels har vi byggt ett lås som gör att man inte kan se luckor tänkta för kommande datum, dels har tidslinjen fått siffror i stället för punkter.

Det nya utseendet kommer från insatsstyrkans nya styleguide, som förhoppningsvis ska ge ett mer enhetligt utseende.

HUR BYGGDE VI DET?

Materialet sammanställdes i en enkel databas, med de reportate och videos, samt kartpunkter, som behövs för tidslinjen.

En skiss togs fram och jobbades om i flera omgångar för att visa hur en lösning skulle kunna se ut.

Vi utgick från en tidigare teknisk lösning för navigering i både tidslinje och karta samtidigt. I detta fall stötte vi dock snabbt på patrull då det skulle laddas in upp till 24 stycken punkter ihop med både ljus och video. Detta gjorde att vi fick arbeta med optimerad inladdning i form av "lazy-loading"-teknik.

VILKA VAR INBLANDADE?

  • Niklas Emilsson, utvecklare.
  • Yasmine El Rafie, projektledare. 
  • Nils Lindström, redaktör.
  • Sara Sundberg, videoredaktör.
  • Sara Moein, utrikesredaktör. 
  • Stephanie Zakrisson, idé.

Plus: Att anpassa befintlig teknik till en ny idé. Att vi tog fram en tydlig skiss (och kunde arbeta om den). Att nästan allt material fanns tillgängligt att bearbeta innan bygget började.

Minus: Anpassningarna behövde denna gång lösas med mer hårdkodning än vi hade velat, vilket ger färre möjligheter till att använda samma form i senare produkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".