Bengt Holmström och Oliver Hart, Nobelpristagare i ekonomi. Bernard L. Feringa, Fraser Stoddart och Jean Pierre Sauvage, Nobelpristagare i kemi. Michael Kosterlitz och Duncan Haldane, Nobelpristagare i fysik.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Digitala insatsstyrkans blogg

Egen kartläggning: Nobelpriset och kvinnorna

Kan inte förklaras av fler manliga toppforskare
1:36 min

Avsaknaden av kvinnor bland årets Nobelpristagare har förklarats med att den akademiska världen varit mansdominerad genom historien. Tillsammans med Vetenskapsradion undersökte vi hur väl denna förklaring verkligen stämmer.

Kan man förklara den låga andelen kvinnliga Nobelpristagare med att det har funnits en historisk mansdominans inom vetenskaperna? För att undersöka det gjorde vi en kartläggning över antalet Nobelpris som belönar forskning från de senaste 35 åren, och jämförde andelen kvinnliga pristagare med andelen kvinnor i den akademiska världens toppskikt. Resultaten visade att kvinnor är underrepresenterade i tre av priskategorierna.

VAD BYGGDE VI?

Två webbpubliceringar med tillhörande ljud, grafer och visualiseringar som förklarar resultaten av kartläggningen:

Kartläggning: Kvinnor underrepresenterade i Nobelprisen

Ett jämställt Nobelpris: Så har vi räknat

I tillägg gjorde vi två inslag för FM - ett kortare för Vetenskapsradions nyhetssändning och ett något längre för Vetenskapsradions veckomagasin.

HUR BYGGDE VI DET?

Vi började med att undersöka vilka forskare som har varit de mest framstående inom de fyra Nobelvetenskaperna fysik, kemi, ekonomi och medicin under de senaste årtiondena, och vilkas upptäckter som har belönats med Nobelpris.

Genom detta kunde vi ta reda på andelen kvinnor bland de tänkbara kandidaterna till priset, och jämföra med andelen kvinnor bland de forskare som faktiskt tilldelats pris för sina arbeten.

Som underlag för könsfördelningen bland framstående forskare använde vi databasen Highly Cited, som är framtagen av Reuters. Med hjälp av den kunde vi sammanställa en lista över de mest citerade internationella forskarna inom fysik, kemi, ekonomi samt en rad medicinska forskningsfält mellan åren 1981 till 2014. För att räkna ut andelen kvinnor och män bland de toppciterade inom varje forskningsfält använde vi namnanalysverktyget NamSor.

Nästa steg var att sammanställa en lista över alla Nobelpris i fysik, kemi, medicin och ekonomi från 1981 till 2016 med hjälp av Nobelprisets officiella API. Därefter undersökte vi manuellt, med Nobelprisets webbplats som underlag, vilka av pristagarna som var kvinnor respektive män, och vilka som hade blivit tilldelade sitt pris för upptäckter eller vetenskapliga arbeten genomförda sedan 1980-talet.

Det sista steget var att räkna ut hur många kvinnliga Nobelpristagare som statistiskt sett skulle motsvara andelen kvinnliga forskare inom varje fält. Här utgick vi från det faktiska antalet pris som delats ut i varje kategori. Ett exempel: Samtliga Nobelpristagare i fysik som belönats för forskning genomförd sedan 1980-talet (totalt 37) har varit män. Hade 2 av prisen gått till kvinnor skulle det motsvara andelen kvinnliga toppforskare i ämnet (5,5%).

För att tydliggöra resultaten och uträkningarna tog vi sedan - utöver text och ljud - fram ett antal visualiseringar. Här använde vi javascriptbiblioteket Highcharts för ett stapeldiagram som ger en snabb överblick av hur andelen kvinnliga Nobelpristagare förhåller sig till andelen kvinnliga toppforskare. I tillägg gjorde vi även ett antal mer detaljerade visualiseringar, som bland annat visar hur underrepresentationen av kvinnor ser ut inom varje priskategori, samt hur könsfördelningen bland både Nobelpristagare och toppciterade forskare har sett ut.

VILKA VAR INBLANDADE?

Eric Weber, Digitala insatsstyrkan - researcher och reporter
Nils Lindström, Ekot - reporter och redaktör
Karolina Wihed Nystrand, Digitala insatsstyrkan - utvecklare
Niklas Emilsson, Digitala insatsstyrkan - utvecklare
Yasmine El Rafie, Digitala insatsstyrkan - projektledare
Lars Broström, Vetenskapsradion - nyhetschef
Björn Gunér, Vetenskapsradion - producent för längre FM-inslag
Charlotte Delaryd, Vetenskapsradion - webbredaktör

Plus: 
Roligt med en första egen nyhet för Digitala insatsstyrkan!
Bra samarbeten över redaktionsgränserna.
Även kul att ha fått in en ny typ av visualisering i vår verktygslåda som vi förhoppningsvis kan återanvända i fler projekt.

Minus: 
Visualiseringarna hade möjligen kunnat bli ännu tydligare om vi hade haft en formgivare med i projektet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".