Nu kan du få personaliserade lyssningstips i Sveriges Radio Play

I dagarna släpps den allra första personaliseringsfunktionen för dig som har IOS-versionen av appen. "Rekommenderat för dig" finns efter uppdatering på appens nya hemskärm. Genom att erbjuda personliga rekommendationer av intressanta avsnitt hoppas vi kunna hjälpa dig att upptäcka mer från Sveriges Radios utbud.

Ett stort utbud att upptäcka

Sveriges Radio har hundratusentals avsnitt i katalogen. Det kan jämföras med Netflix som har under 10 000 avsnitt och filmer i sin. Bland så många avsnitt kan det bli en smula arbetsamt för dig som användare att hitta fram till guldkornen, och det är lätt att missa nytt innehåll då det ligger utspritt på olika ställen. Det är här idén om personalisering kommer in. Det innebär förenklat att innehållet delvis anpassas efter dina intressen och presenteras på ett tillgängligt sätt som inte kräver att du klickar dig runt och letar efter det. Val du gör, genom att följa det som intresserar dig eller genom att lyssna i appen, påverkar det innehåll som visas nästa gång du använder appen

Vi prövar en rekommendationsmotor

Vi tar nu de första stegen och testar en rekommendationsmotor i samarbete med experter på området. En rekommendationsmotor är en sorts artificiell intelligens som kan analysera lyssningshistorik och föreslå bra innehåll genom att jämföra historiken från användare med liknande smak. All data som analyseras är avidentifierad, och rekommendationerna räknas ut som matematiska samband mellan grupper av lyssnare med liknande lyssningsprofil. Målet med hela verksamheten är att du som användare ska få riktigt bra lyssningstips som du annars inte skulle ha upptäckt. Vi kommer att mäta om det målet uppnås, och förändra funktionen utifrån mätresultatet. Självklart är ditt deltagande i rekommendationsmotorn helt frivilligt. Varje användare får valet att tacka ja eller nej till personaliserat innehåll. Om du tackar nej, analyseras ingen historik och du får inga rekommendationer. Den som tackar ja men senare ångrar sig kan när som helst tacka nej, och då raderas all data från rekommendationsmotorn. Här finns information om hur Sveriges Radio använder lyssningsdata.

De första rekommendationerna finns på hemskärmen i IOS

Just nu hittar du rekommendationerna på hemskärmen i IOS-versionen av appen. Den finns mitt på skärmen under rubriken “Rekommenderat för dig”.  Vi trimmar in rekommendationsfunktionen under våren, och kommer så snart som möjligt att addera den även till Androidversionen av appen. Att alla versioner av Play ska ha samma funktionalitet är självklart för oss, men vi vill också kunna testa nya funktioner på ett smidigt vis och kan då välja att göra ett test på endast en version av appen.

Flera team jobbar med att förbättra Play

Rekommendationerna är bara en del av en större uppdatering av Play-appen med en ny hemskärm. Det är två team på Sveriges Radio som jobbar för högtryck med detta. Mer om Plays hemskärm. Målet är att göra appen mer användarvänlig så att alla användare enkelt kan öppna appen och börja lyssna på vad de vill oavsett om det är senaste nyhetsuppdateringen, att hoppa in i direktsändning eller upptäcka ett avsnitt för pendlingen hem.

Vad tycker du? Hör av dig till oss!

Vi kommer göra en serie olika tester av rekommendationer under 2017. Vi är mycket intresserade av att få feedback från dig som lyssnar och vi behöver din hjälp.

Henrik Tornberg, produktägare för Personaliseringsteamet
Anders Clark, digital utvecklingsredaktör, Personaliseringsteamet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista