Testet - spela alla inslag, som det ser ut i mobilen
1 av 2
Testet - spela alla inslag, som det ser ut i mobilen.
Testet - spela alla inslag, som det ser ut i desktop
2 av 2
Testet - spela alla inslag, som det ser ut i desktop

Digitalt nyhetsberättande med ljudet i fokus

På Sveriges Radio jobbar ett nytt team med nyhetsfokus med att testa olika varianter av förändringar för att vässa vårt lyssningserbjudande.

Förändringarna prövas bl a med så kallade A/B tester, där man låter delar av publiken få en förändrad ny upplevelse som mäts mot en annan del av publiken som behåller den gamla befintliga upplevelsen.

Vi genomför också användartester regelbundet då vi kan prata om förändringarna och diskutera upplevelsen med riktiga användare för att veta att det vi utvecklar är relevant och begripligt.

De tester vi genomför, släpps t ex på sverigesradio.se så fort vi ser att vi kan göra något för att mäta en förändring i hur publiken kan välja att agera på något, det är inte en färdigutvecklad idé utan vi kan välja att fortsätta med nästa steg om vi ser att vi får respons.

Efter ett genomfört test som ligger i minst två kalenderveckor för att fånga upp variationer över tid utvärderas testet hur publiken har reagerat på förändringen och om det är något vi ska titta vidare på.

Fokus ligger på hur länge publiken lyssnar och vad de lyssnar på, snarare än hur många som är inne på t ex sverigesradio.se. Detta är ett skifte i logik när vi går än mer mot att ljudet står i fokus. Därför kan vissa tester vi gör upplevas som en försämring för delar av publiken som är van vid en viss struktur, vilket gör det viktigt att vi hela tiden håller koll på hur statistiken påverkas samt de reaktioner vi får ta emot på t ex kundo, vårt supportforum. Hör gärna av er dit med eventuella funderingar!

Test under december, erbjuda mer lyssning:
När användningen vid lyssning går mot ett mer skärmlöst beteende, vill vi kunna erbjuda att uppspelningen automatiskt fortsätter för användaren.
Vi håller på att utforska vad det skulle kunna vara för ljud för att göra det så bra eller rätt för användaren som möjligt.

I ett första steg prövar att spela upp en senaste Ekotsändning efter avslutad lyssning på ett avsnitt (avgränsat till P1). Det är ett tidsbegränsat test, ca två veckor där vi undersöker hur många som väljer att lyssna vidare på Ekot, respektive stänga av. Om det finns en viss program/lyssnare som det fungerar bättre efter, ett nyhetslyssnande.

I förlängningen kanske det är en inställning, ett nyhetsintresse som ska styra detta. Avsnittslyssnare kanske föredrar avsnitt inom samma serie eller rekommendationer. Än så länge är det antaganden som vi försöker verifiera i mindre tester för att med hjälp av data kunna navigera åt rätt håll.

 

Surfa gärna in och kolla och framförallt lyssna!
/Team nyheter med ljudfokus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".