Tester vi genomfört på sverigesradio.se

Som steg i att utveckla kring digitalt nyhetsberättande med ljud i fokus genomför vi ett antal tester på sverigesradio.se som ger en grupp användare en ny version av något på sajten medan en annan grupp får den gamla befintliga, för att vi ska kunna jämföra upplevlsen.

Spela alla - som besökare på P4 Norrbotten eller P4 Dalarna har en grupp användare fått en möjlighet att spela upp hela löpets nyhetsinslag i en följd, att kunna stega till nästa inslag i listan.

Man får en spela knapp överst i flödet som fäller ut spelaren och startar samlingen av ljud, samt en nästa knapp i spelaren så att man kan stega mellan ljuden. "Nästa" funktionen i spelaren är även implementerad på spela alla avsnitt, dvs på t ex P3 dokumentär och avsnittsgrupper.

Hypotesen vi testar är om man lyssnar mer om vi spelar inslagen i följd men att man kanske tenderar att lyssna på fler inslag om man kan stega mellan. 
En första mätvärde kan ju vara om man alls klickar på knappen som användare för att starta spellistan. Vi mäter och utvärderar vad nästa steg ska bli men funktionen ger också redaktionerna en bra möjlighet att jobba med hur ljuden låter.

Start av ljudet när man navigerar till en artikel via rubriken: 
Vi har också genomfört ett A/B test på P4 Skaraborg, P4 Sörmland och P4 Uppland, där man från flödet startar ljudet också om man klickar på rubriken som hänger ihop med ljudknappen, förutom att man navigerar till artikeln. Om man stoppar ljudet/lyssnar klart får man en fråga med hur man tycker upplevelsen var, positiv eller negativ. 

När vi t ex funderar på att göra spellistor av våra flöden är det intressant att veta lite mer om hur publiken förväntar sig att saker ska spela, nästa steg skulle t ex kunna vara att vi testar med en nedräkning innan vi startar ljudet.

Ihopfälld brödtext:
Vi har genomfört ett A/B/C-test sedan slutet av förra veckan på Ekots nyhetsartiklar på sr.se sm gör att man kan hamna i en grupp som får ett annat artikelutseende. 
- A är den vanliga som den ser ut idag, 
- B fäller ihop större delen av brödtexten med en läs mer knapp, 
- C fäller ihop brödtexten och visar huvudljudet ihop med utfällningen.

I tidigare tester som har gjorts på publiken har man sett en antydan till att mindre brödtext gör att lyssningen ökar, i korthet försöker vi med det här testet lära oss mer om hur användarna reagerar på de olika artikelformaten för att se vad en vidareutveckling skulle kunna vara.

Erbjuda mer lyssning: 
När användningen vid lyssning går mot ett mer skärmlöst beteende, vill vi kunna erbjuda att uppspelningen automatiskt fortsätter för användaren.
Vi håller på att utforska vad det skulle kunna vara för ljud för att göra det så bra eller rätt för användaren som möjligt.

I ett första steg prövar att spela upp en senaste Ekotsändning efter avslutad lyssning på ett avsnitt (avgränsat till P1). Det är ett tidsbegränsat test, ca två veckor där vi undersöker hur många som väljer att lyssna vidare på Ekot, respektive stänga av. Om det finns en viss program/lyssnare som det fungerar bättre efter, ett nyhetslyssnande.

I förlängningen kanske det är en inställning, ett nyhetsintresse som ska styra detta. Avsnittslyssnare kanske föredrar avsnitt inom samma serie eller rekommendationer. Än så länge är det antaganden som vi försöker verifiera i mindre tester för att med hjälp av data kunna navigera åt rätt håll. 

Surfa gärna in och kolla och framförallt lyssna!

/Nyhetsteamet med ljudfokus

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista