BBC News Hack - Vinnare
1 av 2
Tobias Björnsson, Marie Koffman, Magnus Suneson @ BBC Conversational User Interfaces Hack Foto: BBC
BBC News Hack
2 av 2
BBC News Hack Foto: Magnus Suneson
Play på andra plattformar

Sveriges Radio vann bästa nya publika tjänst på BBC Conversational User Interfaces Hack

Vi har precis kommit hem från London där vi tillsammans NRK, BBC, Telegraph, Financial Times, Deutche Welle och andra stora mediebolag samlats under två dagar för att innovera inom området digitala assistenter och chatbottar.

BBC NewsLabs och BBC Connected Studio anordnade ett event för att utforska området konversationsbaserade användargränssnitt, något som används i både Amazon Alexa, Google Home och chatbottar som Facebook Messenger m.fl. Totalt deltog 13 olika team bestående av allt från utvecklare till journalister och UX-designers.

Tobias, Marie och jag från Digitala Medier (DM) representerade Sveriges Radio på plats, och jobbade hårt under dessa dagar för att ta fram en ”framtidens” radio-applikation för Amazon Alexa.

Men för att gå framåt började vi med att gå bakåt. Vi diskuterade våra egna upplevelser framför radion när vi var små- hur man satt redo vid radion när musikprogrammet Tracks sändes, redo att tycka på rec-knappen så fort man hörde en ny låt. När man kom tillbaka till skolan efter helgen bytte man musikkassetter och diskuterade intressanta program. Vi ville ta fasta på dessa beteenden som trots teknikutvecklingen fortfarande är giltiga. Folk vill fortfarande upptäcka ny musik, diskutera program och få personliga rekommendationer.

Radio re:booted

Vi lyckades få vår Amazon Alexa att spela upp SR:s radiokanaler och när användaren hör en bra låt kan hen ställa frågan, -Vilken låt är det som spelas? Alexa svarar med låt och artist och erbjuder användaren att spara låten till sin Spotify-lista. Idén har vi fått från Tomas Granryd och innovationsavdelningen.

Tycker man att programmet man lyssnar på är intressant ber man Alexa spara det till sina favoriter. Utifrån detta val kan assistenten tipsa användaren om ett relaterat avsnitt och lägga till det i uppspelningskön. Detta tack vare personaliseringsteamets arbete med att processa innehåll och användardata.

Hör man något intressant i sändningen och vill diskutera det kan man be assistenten att Twittra det aktuella programmet tillsammans med ett intalat meddelande. Alexa konfirmerar innan hon postar tweeten med en lyssningsbar länk till den aktuella sändningen.

Vill man veta mer om detta event så kan man läsa BBC News Labs inlägg. Där får man även en presentation om vad de andra teamen gjorde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista