Morgonens nyheter från Ekot
Personaliseringsprojektet

Morgonens viktigaste nyhetsrubriker i en spellista signerad Ekot

“Morgonens nyheter från Ekot” är det senaste pilotprojektet i Sveriges Radio Play. Nu kan våra app-användare enkelt swipea mellan morgonens viktigaste rubriker och få en snabb nyhetsuppdatering i en spellista sammansatt av Ekots redaktörer.

Ekot är en del av morgonrutinen för hundratusentals svenskar som lyssnar på våra direktsändningar eller i efterhand i appen under morgonen. För att försöka möta båda dessa behov har Personaliseringsteamet tillsammans med Ekot inlett ett pilotprojekt med målet att tillsammans ta fram en nyhetsprodukt som kan erbjuda app-användarna en sammanfattande nyhetsuppdatering de kan lyssna på när det passar dem.


– Vi strävar alltid efter att förbättra vårt nyhetserbjudande för alla våra lyssnare. Att vår digitala publik nu kan få ta del av en helt ny nyhetssammanfattning direkt i appen känns jätteroligt och ligger helt i linje med Sveriges Radios fokus på ljud i digitala publiceringar, säger Mark Malmström, digital utvecklingsredaktör på Ekot.


“Morgonens nyheter från Ekot” lanseras i Sveriges Radio Play för både iOS- och Android-användare under december månad och är den första versionen av en spellista med korta nyhetsklipp som användaren kan lyssna på i ett svep, eller på ett enkelt sätt navigera sig fram och tillbaka mellan.


– Många lyssnare önskar en funktion som gör att de enkelt kan backa i nyhetssändningen eller hoppa över nyheter som de redan hört. Den här tjänsten löser de behoven. Dessutom så kan du lyssna när du vill, vilket kan vara smidigt om du missat en Ekot-sändning, säger Mark Malmström.


Under arbetet med att ta fram nyhetsspellistan har vi testat den på användare. De intervjuade personerna har varit tydliga med att de vill att nyheter ska ha en framträdande plats i Sveriges Radios app. Därför kommer vi initialt att placera spellistan högst upp på hemskärmen. Användarnas input har också lett till att vi arbetar vidare med design, funktion och innehåll i "Morgonens nyheter från Ekot" för att optimera produkten till hur användarna vill konsumera nyheter i appen.


Innehållet skapas av Ekot och sätts samman av nattredaktionen och morgonredaktionen. Spellistan kommer att publiceras varje vardag lagom till klockan sex på morgonen då nyhetspeaken i appen tar fart och finns därefter tillgänglig under morgontimmarna.

 

FRIDA NYVINGER
Digital utvecklingsredaktör
frida.nyvinger@sverigesradio.se

 

ANDERS CLARK
Digital utvecklingsredaktör
anders.clark@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".