Matilda Berggren. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio

Ligga med P3-Matilda reder ut flatikonerna

"På flatklubbar ser många ut som Justin Bieber"
11 min

I fredags gick filmen OZ - the great and powerful upp på bio i Sverige. Och originalfilmen Trollkarlen från OZ med Judy Garland är ju en film som har en ganska ikonisk ställning inom gay-kulturen, kanske främst bland bögar. När man pratar gaykultur så är det just oftast den manliga homosexualitetens intressen man berör. Det är helt enkelt lättare att droppa exempel på klassiska bögikoner än motsvarande inom flatvärlden. VArför är det så? Matilda Berggren från Ligga med P3 vet mer!

Klicka på "Läs mer" för att se Matildas lista över "dykons"


Matildas bästa "dykons":

Birgitta Stenberg – författare och bisexuell vagabond

Jodie Foster – skådespelare som ”kom ut”, typ, på Golden Globe. Kanske kommer blir en flatikon?

Anni DiFranco – bisexuell musiker

Margaret Cho – bisexuell komiker, som är SÅ JÄVLA ROLIG

Shane (Kate Moening) – Rollkaraktär i L Word

Ellen DeGeneres - När du ser henne på tv idag är det kanske lätt att glömma bort hur mycket skit hon fick ta back in the days. Men hon vägrade hålla käften och anpassa sig. Hon pratade och kämpade i intervjuer och med korkade journalister med dumma frågor, inte bara för sin egen skull utan för alla världens flator. Att hon har en av världens bästa, mest populära talkshows idag är en jävla revansch. Kolla här!

Joan Jett – lesbisk musiker with a killer voice!

Marlene Dietrich – skådespelare som dragade redan på 30-talet. Kolla här! Sägs även ha haft en kärleksaffär med Greta Garbo.

Samantha Ronson – Dj och Lindsay Lohans exflickvän. Har en livsstil som många flator vill ha.

Amanda Moore – Modell som ofta pendlar mellan manligt och kvinnligt. Leker mycket med könsroller.

Selma Lagerlöf – SVT:s dramaserie om henne är pure GULD.

Tegan & Sara – musiker

Kd Lang – musiker

Xena the warriorprincess – många flators heta rollspelsdröm, det har också skrivits en hel del fanfiction om henne med lebbtema.

Demi Moores rollkaraktär Jordan O’Neil i filmen GI Jane – en ganska dålig film egentligen, men rollkaraktären är ett klassiskt exempel på kvinna som befinner sig på manligt territorium och äger fett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".