Pippi och Bunting, aka Lilla Gubben. Foto: SF
FILM/DJUR

Så gick det sedan för skådisdjuren

Idag pratar vi om djur på film och hur de behandlas. Det kryllar av fyrfota skådespelare i film- och tv-historien, men vad hände med dem när kamerorna stängts av? Här går vi till botten med Lilla gubben, Herr Nilsson, Rädda Willy-Keiko och fler djurskådisars vidare öden.

Klicka för listan!

Hur mår egentligen djurskådisarna? Annika Lindh och hönan Agda berättar

Keiko, spägghuggaren från Rädda Willy

För exakt 20 år sedan, 1993, blev späckhuggaren Keiko Willy med hela världen. Ironiskt nog var späckhuggaren som blev fri inte alls fri i verkligheten. Han bodde på en djurpark i Mexico, dit han fångats från det fria utanför Island. Keiko hade dålig hälsa och led av eksem, som han fått till följd av det varma och klorhaltiga vattnet i poolen.

Filmen blev omåttligt populär och vållade massa uppmärksamhet. Free Willy-Keiko Foundation startades med målet att släppa Keiko fri. Han flyttades 1996 till en specielbyggd tank på Oregon Coast Aquarium, USA. Där tränades han i att hålla andan lika länge som vilda späckhuggare, jaga levande fisk och att simma längre sträckor. Hans eksem försvann och han lade på sig ett ton i vikt.

1998 flögs Keiko tillbaka till Island, där han en gång föddes (1976) för de slutliga förberedelserna inför hans frigivning. Där bodde han i en vik vid kusten, som han kunde simma ut ur under bekavning, tills han slutgligen släpptes fri 1998. Sex veckor senare dök Keiko upp i en fjord i Norge. Han hade uppenbarligen sökt mänsklig kontakt, då han följt efter en fiskebåt ute till havs. Väl vid land lät han sig klappas och barn fick rida på hans rygg.

Keiko dog av lunginflammation den 12 december 2003, 27 år gammal. I februari 2004 höll Oregon Coast Aquarium en minnesstund för honom, på uppmaning av fansen. 700 personer deltog. Lokalbefolkningen i Halsa, Norge har märkt ut platsen där han är begraven.

Lilla Gubben - Bunting

Bunting (f 1961), som från början hette Illbatting, var utlånad från Solna ridskola som också bistod med Lukas till Emil i Lönneberga. Lilla gubben fick sitt namn av Inger Nilsson själv, i böckerna kallas han bara för hästen. För inspelningarna färgade man hans man och svans, samt målade dit de svarta prickarna. Bunting var egentligen helvit. När han kom tillbaka till ridskolan var han inte lika snäll som tidigare, utan hade blivit lite divig och därmed en sämre ridskolehäst. Bunting levde sina sista dagar vid ett stall i Vallentuna och blev nästan 25 år gammal.

Griseknoen

Grisen som spelade griseknoen, och var tränad av tysk djurdressör återvände till stian efter inspelningarna. Dock dog han ungefär ett år senare och slutade som mat på bordet.

Herr Nilsson

Dödskalleapan som spelade Herr Nilsson var rena katastrofen på inspelningarna. Han var utlånad av en Stockholmsfamilj som hade lovat att han var snäll och lydig. Tvärtom så bets, kissade och sket han så mycket att skrevs ut ur manuset och återlämnades till familjen. Ofta när man ser en bild på Pippi med Herr Nilsson på axeln är det i själva verket en uppstoppad apa.

Båtsman

Tjorvens fyrfota vän i "Vi på Saltkråkan" spelades av en Sankt Bernardshund vars riktiga namn var Caesar. Hunden lånades in till filminspelningarna från en familj i Linghem i Östergötland. Efter att Caesar blivit känd från "Vi på Saltkråkan" utbröt en vårdnadstvist om hunden, som fick avgöras i tingsrätten.

Flipper - Kathy

Hela fem delfiner spelade Flipper i den populära tv-serien. En av dem hette Kathy och "begick självmord" några år efter att serien slutade spelas in. Hon slutade andas genom att inte komma upp till ytan för luft. Tränaren Richard O'Barry, som också var den som fångade Kathy, har idag dåligt samvete för detta. Han är säker på att hon begick självmord och att det var för att hon var deprimerad på grund av sin fångenskap. Richard O'Barry blev sedan djurrättsaktivist och hans kamp för världens delfiner skildras i den uppmärksammade dokumentären The Cove.

Blanco - Shadofax

Hästen Blanco är känd för att ha spelat Gandalfs vita häst Shadofax i Sagan om ringen-filmerna. Han bor i Kalfornien och ägs av tränaren Cynthia Royal. Blanco har en egen fanpage på facebook, och har även varit med i ett antal reklamfilmer och i både filmen och tv-serien om Hercules.


Tubbe - Turbo
Turbo är en border collie som medverkade i tv-programmen "Snoken" mellan 1993 -1997 och tv programmet "Stora famnen", musikvideon "Into The Night" av The Motorhomes samt i filmen "Härifrån till Kim". Turbo dog 2002 på grund av levercancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".