Philip Seymour Hoffman. Foto: Victoria Will/TT
FILM

Sex anledningar till att sörja Philip Seymour Hoffman lite extra

10 min

I går blev världen plötsligt lite gråare och tristare. Det är såklart för att skådespelaren Philip Seymour Hoffman hittades död i sin lägenhet i New York. Vår filmexpert Måns Lindén från onyanserat.se berättar om varför det här är en sådan förlust för filmen och för mänskligheten.

Måns topp-tre Philip Seymour Hoffman-roller:

3. The Boat that Rocked (2009)
Arrogant amerikansk DJ sänder piratradio från Nordsjön och blir motvillig hjälte när myndigheterna försöker stoppa honom. En av Hoffmans storheter är att få oss att älska en i grund och botten ganska osympatisk karaktär.

2. Charlie Wilson's War (2007)
Kolerisk CIA-agent beväpnar afghanska gerillakrigare i kriget mot Sovjetunionen. Här får han spela ut hela sitt sylvassa register i dialog skriven av Aaron Sorkin.

1. The Master (2012)
En av hans största roller. Helt fenomenal som den diaboliska sektledaren Lancaster Dodd i en förtäckt historia om scientologerna. Han fullkomligt dominerar filmen, även scenerna han inte ens är med i!

Strax utanför listan: Almost Famous, Maktens Män och Magnolia.

Några glömda pärlor:

- Owning Mahowny (2003)
En av hans första huvudroller där han spelar banktjänsteman som är spelmissbrukare. Hoffman var väldigt bra på att spela en karaktär som gradvis sjunker allt längre ner i dyn, men ändå försöker hålla en fasad att allt är ok.

- Happiness (1998)
Todd Solondz svarta komedi där Hoffman spelar pervers kille som bombarderar sin granne med obscena telefonsamtal. Hans tafatta, sorgliga uppenbarelse blir mer rörande än äcklig.

- Love Liza (2002)
Liten indiefilm där han spelar en man vars fru oväntat begår självmord. Bra exempel på någon som lyckas förkroppsliga en total förlamande sorg. Fullkomligt hjärtskärande porträtt av en människa som nått den totala botten, kanske en av hans starkaste rollprestationer någonsin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista