1 av 4
Uselt, fiasko eller bottennapp? Foto: TT
2 av 4
Förekomsten av orden fiasko, usel och bottennapp i artiklar om Melodifestivalen i kvällstidningarna. Grafik: SRF Research
3 av 4
Förekomsten av orden fiasko, usel och bottennapp i artiklar om Melodifestivalen i kvällstidningarna. Grafik: SRF Research
4 av 4
Therese Färsjö. Foto: Björn Berglund/SR
MEDIEGRANSKNING

Är årets Melodifestival verkligen så usel?

19 min

Stackars Melodifestivalen 2014! Det pratas tittarras, kris, dåliga bidrag och trist pausunderhållning. Men är det verkligen värre än tidigare år? Faktiskt inte. Vår pseudovetenskapliga undersökning pekar mot att det är precis tvärt om! Vi pratar mer om det här med Therese Färsjö, melloexpert på tidningen Expressen.

För att ta reda på om Melodifestivalen 2014 verkligen fått så mycket mer skit än tidigare år så har vi tagit hjälp av pressarkivet. Vi gjorde såhär: Vi sökte på ordet Melodifestivalen tillsammans med orden "fiasko", "bottennapp" och "usel" för att kolla hur många artiklar som innehållit dessa elaka ord.

Och nu skall ju sägas att vår forskning är något ytlig. Vi vet förstås inte om det är just programledarna, manuset eller enskilda bidrag som är usla, bottennapp eller fiaskon, men jag tänker att det ändå ger en bild av hur bra eller dåligt media tyckt att Melodifestivalerna 2010-2014 varit som helhet.

Det visar sig att orden usel, bottennapp och fiasko förekom allra mest 2010, och sen har det gått stadigt neråt varje år. Och nu ska vi komma ihåg att vi ju fortfarande bara är i februari än så länge i år så det kan ju hända att det ser annorlunda ut i december, MEN: det verkar ändå som att årets "stora mellokris" är lite överdriven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista