Anders Elowsson, musikforskare vid KTH. Foto: Björn Berglund/SR
Anders Elowsson, musikforskare vid KTH. Foto: Björn Berglund/SR
MUSIK

Anders har knäckt musiktipsarkoden

"Nio särdrag som bestämmer känslan i musiken"
18 min

Musiktjänster som Spotify brukar ge "Lyssnar du på artist A, ja då borde du lyssna på artist B"-tips. Problemet är att det alltid blir alltid fel. Bara för att man lyssnar på en långsam låt med Beyoncé så betyder inte det att man vill höra en långsam låt med Sanna Nielsen. Som tur är har två musikforskare på KTH också fattat detta och de har tagit fram nya sätt att klassificera och beskriva musik på. Doktoranden Anders Elowsson är en av dem och han är här för att berätta mer.

Här är de nio "perceptuella särdragen" som Anders Friberg och Anders Elowsson på KTH använder för att klassificera låtar:

1. Hastighet: I stället för att tala om tempo, den term man brukar prata om vanligtvis, så använder vi hastighet. Detta då tempo till exempel inte tar hänsyn till hur många toner som spelas under en viss tid.
2. Rytmisk komplexitet: Stor variation av olika taktarter i ett och samma musikstycke.
3. Rytmisk klarhet: Detta berättar hur tydligt pulsen anges. Pulsen det är tempot eller ska vi säga "beatet". Det du stampar takten till i techno. Är tydligt i dansmusik, mer flytande i avancerad jazz eller klassisk musik.
4. Artikulation: Om musiken innehåller korta eller bundna/långa toner.
5. Dynamik: Om musiken uppfattas starkt eller svagt, till exempel löst eller hårt spelande på trummor eller fingrarnas anslag på pianots tangenter.
6. Modalitet: Om musiken går i dur eller moll.
7. Harmonisk komplexitet: Berör om harmoniken ändras mycket, det vill säga ackord med många dissonanser. Mer förenklat: massor av toner på en och samma gång.
8. Tonhöjd: Hög eller låg.
9. Klangfärg: Ljus eller mörk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".