Yohio och Happy Jankell
Av Camilla Fågelborg/Sveriges Radio

Yohio berättar om nordisk mytologi

"Jag tänker att det är som Italienare och risotto"
4:53 min

Happy Jankell och Yohio är aktuella med SVT:s nya serie, skogstrhillern Jordskott. Serien som redan väckt internationellt intresse blandar vardagsrealism med övernaturliga inslag och svensk folklore. 
Det visar sig att Yohio har stenkoll på nordisk mytologi och berättar följande: 


Tomten, det är ingen mysig gubbe som kommer med julklappar. Nej, han flyttar in i ditt stall och tar hand om dina djur. Allt han vill ha för denna god gärning är lite gröt. MEN om gröten är dåligt gjord, under- eller överkokt till exempel då hämnas tomten på dig. Han kanske kryper upp i din säng när du sover och gör hyss. 

Draugen, är typ en nordisk zombie. En död människa vars kropp går igen. Ordet Draug betyder "spöke". Den drivs av avundsjuka och girighet och anfaller levande för att de har det som Draugen saknar i döden. Alltså ingen härlig typ man vill stöta på. 

Myrlingen, det är ett barn som har blivit dränkt av sin mor som går igen och säger "varför dödade du mig mamma?" En rimlig fråga. Det är alltså ett spöke, men för att räknas som myrling så måste det vara ett barn som blivit dränkt av sin mor. Det är kravet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".