Så används populärkultur i språkundervisning

14 min

Förra veckan gästade Madji Banja oss och då berättade han om hur han lärde sig svenska genom att kolla på tv-serien "Skilda världar" och "Vänner och fiender". Så vilka svenska filmer, serier och vilken musik lämpar sig egentligen bäst för språkinlärning? Katarina Gustafsson är ansvarig för undervisningen i Svenska för invandrare i Vällingby här i Stockholm och lär oss mer om detta.

I och med den rådande flyktingsituationen i världen så kommer det väldigt mycket människor till Sverige just nu. Och bland de flyktingar som kommer hit och får uppehållstillstånd är ju oftast prio ett att lära sig svenska.

På grund av detta så pågår det väldigt mycket svenskaundervisning runt om i landet, både i kommunal regi under Svenska För Invandrare men även väldigt många frivilliga ställer upp med olika typer av språkundervisning.

En ingång till det svenska språket är populärkulturen. Katarina Gustafsson menar till exempel att Melissa Horns låtar funkar väldigt bra i undervisningen. Melodin är lätt att känna igen och lätt att ta tills sig. Och även om texterna kan vara sorgliga och tunga så är det en del av det. Allt det som de människorna som flyr går igenom måste bearbetas och då kan inte allt vara glädje hela tiden. Men självfallet blandas det upp men annat också. 

Katarina berättar även om filmer som de använder, bland annat Sällskapsresan-filmerna och Grabben i graven bredvid. Vill du veta mer om detta? Lyssna på hela intervjun i ljudklippet ovan!