Kasbah nära Aït Benhaddou i Marocko
Bebyggelse nära staden Aït Benhaddou i Marocko. Platsen är populär bland filmskapare och varit scen för filmer som Gladiator, Prince of Persia och Lawrence of Arabia. Foto: Alexander Cahlenstein/Flickr

Det är mer än bara miljöer som påverkar var en film spelas in

Lyssna på hela intervjun med Ingrid Rudefors!
9:51 min

För 15:e året i rad hålls just nu den internationella filmfestivalen i Marrakech. Just Marocko är dessutom ett väldigt populärt land att spela in filmer som utspelar sig i Mellanöstern. Och det är inte ovanligt att en filmscen som ska utspela sig på en plats egentligen är filmad någon helt annanstans, men vad tar filmproduktionerna i beräkning när de bestämmer sig för att filma i Marocko i stället för exempelvis Jordanien? Ingrid Rudefors, filmkommissionär på region Stockholm/Mälardalen, förklarar att det är annat än bara miljön som påverkar. Allt från skattelagar, väder och politiskt läge kan avgöra var en scen spelas in.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".