Yiannis Kranitidiotis
Bild från Yiannis Kranitidiotis film: https://vimeo.com/149211493

Yiannis Kranitidiotis har översatt färg till ljud

6:02 min

Förra veckan fick vi nys om att den grekiske konstnären Yiannis Kranidiotis har översatt färger till ljud.  Han har tagit färgkoder, rättare sagt: 10 000 färgpixlar och översatt dem till toner och på så sätt skapat musik utav kända målningar. Detta kan kopplas till den neurologiska tillståndet synestesi, som väldigt många har i olika grader.

Synestesi är ett neurologiskt tillstånd där två eller flera sinnen är sammankopplade. Det kan till exempel vara som så att olika ord smakar saker - ordet samla kan smaka hallon, ordet blomkruka kan smaka bacon. 

Den vanligaste formen av synestesi verkar vara att bokstäver och siffror har färger. Till exempel: tre är gul, fyra är blå, sju är röd och så vidare. I ett TED-talk om synestesi upplevde talaren att siffran 3 är sportig och siffran 9 är en elitistisk ung tjej. Synestesi är alltså konstans och ändras ej.  

Yiannis Kranidiotis
har översatt färg till ljud genom att konvertera kända klassiska målningar till vida ljudlandskap. 


Lyssna på hela intervjun med Yiannis Kranidiotis i ljudklippet ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista