Pengar

Vad får man lov att göra med låtsaspengar? (frågar åt en kompis)

4:26 min

50 Cent är i blåsvädret igen (!!) angående sina pengar. Denna gången har till och med Secret Service blandats in då han kanske gjort sig skyldig till att olovligt använda sig av förfalskade sedlar.

Hur funkar det med falska sedlar som används till inspelningar och dylikt i Sverige? Vad är reglerna? Christina Wejshammar från Riksbanken guidade oss igenom 

En lite (!) recap om vad som hänt hittills:

50 Cent dömdes förra året till att betala 7 miljoner dollar för att ha hade läckt en sexvideo på internet.
I samma veva ansökte han om personlig konkurs och menade att han var pank så han kunde inte betala skadestånd (vilket känns helt orimligt då han, tillsammans med Jay Z och Dr. Dre anses vara en av de rikaste hip hop-stjärnorna på denna jord).

Några månader senare överraskade han med att lägga ut bilder på sig själv omgiven av högar med pengar. Bland annat hade han skrivit ”Broke” med hjälp av sedelhögar.

Detta fick domaren som höll i 50,s ärende att bli lite fundersam. Han kallade då in 50’s avdokater, frågade vad det var för pengar – och de svarade följande:

"Det är låtsaspengar!" De hänvisar till och med till företaget som tillverkat pengarna och menar att de tidigare använts i 50’s musikvideos. De menar även att 50 har ett rykte och en image att uppehålla.

Ärende avslutat! Trodde de ja…

Nu, förstår ni är även Secret Service inblandad då det inte är helt okontroversiellt att vältra sig i falska sedlar. Det är nämligen så att om man ska trycka upp låtsaspengar så måste de tydligt skilja sig kraftigt från riktiga sedlar. Storleken får absolut inte vara densamma till exempel. Alla pengar som görs måste även förstöras efter att de använts.


Secret Service har inte velat uttala sig kring ärendet. Men det finna tidigare fall som till exempel år 2000 då ”Rush Hour” blev det ett rättsligt fall när statister tagit med sig falska pengar som de använt under inspelning – som sedan hittats ute på marknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista