Sara Kinberg, Judy Dash och Linnea Wikblad

Julie Dash, en pionjär för afroamerikanskt kvinnligt filmskapande

19 min

Med filmen Daughters of the dust blev Julie Dash den första afroamerikanska kvinnan att regissera en film som visades på nationell bio i USA. Delar av Beyoncés album "Lemonade" inspirerades av filmen, vilket gjorde att den fick stor uppmärksamhet igen, 26 år efter att den släpptes. Dash anses vara föregångare till the LA rebellion och är 2017 års Cinemafricas hedersgäst.

Många ser Julie Dash som en pionjär för afroamerikanskt kvinnligt filmskapande. Med sin debutfilm som kom 1991 skapade hon historia och regissörer som Oscarsnominerade Ava DuVernay har hyllat Dash och sagt att hon var före sin tid och att hon banade vägen för regissörer som DuVernay själv.

I Beyoncés visuella album "Lemonade" finns det scener där en grupp kvinnor går i vatten och sitter i mossiga träd, scener som påminner mycket om "Daughters of the Dust". I och med detta sökte sig delar av Beyoncés fanskara, Beyhive, till filmen och den fick sig ett uppsving, 25 år efter premiären.

Dash arbete beskrivs som en föregångare till en generation av filmare som kallas "The LA rebellion" som skapade en generation av afroamerikansk film som stod som alternativ till Hollywood på 80-90-talet.

 "We were looking for ways to tell stories that we had heard before, imagining history, redefining history and affirming who we were."

 Vi hann prata med henne om hur det tog 16 år för hennes första film att  göras, om #oscarssowhite betydelse, amerikanska södern och mycket  mer!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista