En komet

Så har estetiken och modet sett ut inom sekter världen över

"De trodde inte att de skulle dö utan nästan hinna med bussen bakom Hale-bopp"
14 min

I år är det 20 år sedan medlemmarna i sekten Heaven's Gate begick kollektivt självmord. Den 26e mars 1997 hittade polisen i San Diego 39 personer i sängar och på madrasser i en villa, samtliga avlidna efter att ha ätit en blandning av sömnmedel och etanol blandat med äppelmos.

Heaven's Gate-medlemmarna trodde att kometen Hale-Bopp, som passerade nära jorden samma år, förde med sig ett utomjordiskt rymdskepp som skulle ta med sig dem till himlen. Och eftersom att kroppen bara är ett skal för själen var de tvungna att ta sitt liv.

En detalj i den här, i övrigt oerhört tragiska historien, är att alla medlemmar i Heaven's Gate var klädda likadant: de hade på sig svartvita oanvända gympaskor, svarta träningsbyxor och skjortor utan krage, samt att deras ansikten och överkroppar var täckta med lila tygskynken.

Det är ganska tydligt att estetiken på kläderna har en viktig roll inom sekter. Ett ytterligare exempel är The Source Family där alla bär långa medeltida klänningar. 

Slutsats: om vi lägger den uppenbart mörka berättelsen åt sidan, är det inte helt ointressant med sektkläder. Hanna Johansson har tittat närmre på detta berättar mer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".