Bild från filmen Basic Instinct

Därför är det sextorka i Hollywood

"Ska du få Nicole Kidman naken i en film eller Anne Hathaway då kostar det mycket mer än att datoranimera, typ spränga en stad"
17 min

Tro det eller ej, men det råder sextorka i Hollywood. Genren "erotisk thriller" från 80-talet är ett minne blott till den milda grad att det till och med trycks upp kepsar med texten "Make Thrillers Erotic Again".

I resten av världen kör man på med filmer som Nymphomaniac, Blå Är Den Varmaste Färgen och The Handmaiden. I TV-serier som Girls och Big Little Lies liggs det för fulla muggar – men i Hollywood reagerar man med prydhet. Filmerotiken har reducerats till freudianskt ladda symboler, lång ögonkontakt och handhållning. Kristofer Ahlström från Dagens Nyheter förklarar: 

Våld är det inget problem med. Men Just kring sex finns det en tydlig moralisk gräns som dras. 


Fram till slutet av 1960-talet lydde Hollywoodfilmer under den så kallade "produktionskoden" som förbjöd bland annat explicita sexscener och "onödiga" skildringar av passion. Idag ser verktygen för självcensur lite annorlunda ut. Lyssna på vår intervju med Kristofer för att lära dig mer om sextorkan i Hollywood och om sex egentligen säljer!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".