Alicia Vikander, Tulpanfeber
Foto: Alex Bailey

Tulpanfusk i nya storfilmen Tulpanfeber

4:19 min

Tulpanerna som användes på inspelningen av Hollywoodfilmen Tulip Fever, med bland annat Alicia Vikander i huvudrollen, var inte ”Strimmiga Virustulpaner” utan helt vanliga snabbköpstulpaner som blivit målade, avslöjar Emilie Wellfelt, historiker på Stockholms Universitet

Emilie berättar att filmbolaget kom på väldigt sent i processen att de behövde just den specifika strimmiga tulpansorten, alltså den sort som orsakade tulpanhysterin i Holland på 1600-talet. Det finns ett tulpansällskap kvar i världen som odlar dessa historiska tulpaner: Wakefield and North of England Tulip Society.

En av den gruppens medlemmar, svensken Ulf Hansson, kontaktades och han började förbereda sina lökar för avfärd till inspelningen. Filmbolaget bokade transport och dylikt - filmteamet skulle komma till Halmstad för att hämta lökarna. Men i sista stund visade det sig att den här processen skulle bli för kostsam för produktionen, så de bestämde sig för att lösa det genom att använda sig av helt vanliga mataffärstulpaner, berättar Emilie. 

De här Strimmiga tulpanerna är ju otroligt fina så det fanns en anledning till varför folk blev lite galna av dom på 1600-talet. Och sen ser man den fula Icatulpanen som de blaskat lite på. 

Lyssna på hela intervjun med Emilie Wellfelt om tulpanfusket i filmen Tulpanfeber med bland andra Alicia Vikander som hade sverigepremiär i somras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".