Johnny Bode under sin tid i Wien. Foto: TriArt.
Johnny Bode under sin tid i Wien. Foto: TriArt.

Kalle Lind om Johnny Bode: fanns det ett blått skåp så nog fan råkade han skita i det.

20 min

Johnny Bode är känd som könsrockens stora pionjär i Sverige. Han är upphovsman till oförglömliga bitar som Lördagskväll på bordellen - förra veckan hade dokumentärfilmen om hans liv premiär.

Långt innan skivan Bordellmammas visor hade Johnny Bode en karriär som musiker i Wien där han skrev operetter och var även stor inom revyscenen på 30-talet.
Han föddes 1912 och levde sedan ett liv kantat av otroligt många märkliga erfarenheter och kontroverser. Johnny hann sitta i fängelse och på mentalsjukhus, bli bannlyst i Sveriges kulturliv på grund av sina nazistsympatier men försökte sedan räcka ut en olivkvist genom att hylla DDR, han tvångssteriliserades, gifte sig flera gånger OCH var dessutom patologisk lögnare. 

Kalle Lind har skrivit en del om Johnny Bode och gjort ett matigt avsnitt i podden Snedtänkt om den här mytomspunne mannen. Därför fördjupar han oss i Bodes händelsefulla liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".